woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

Waarnemend burgemeester Alblasserdam: een ware eer

4 september 2014 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Begin juli maakte burgemeester Bert Blase zijn vertrek naar Vlaardingen bekend. Vlak daarna kreeg ik het zeer onverwachte verzoek van de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland om na te denken over de wens van de Alblasserdamse fractievoorzitters om hun waarnemend burgemeester te worden. En inmiddels ben ik, deze week, in Alblasserdam begonnen.

Het verzoek van de Commissaris van de Koning was best bijzonder, want het komt maar zelden voor. Bovendien een verzoek dat me bijzonder heeft vereerd. Ik ben namelijk geboren en getogen in Oud-Alblas en ken veel mensen in Alblasserdam en omgeving. Gevraagd worden voor deze functie heeft dan ook een bijzondere dimensie en laat me niet onberoerd.

Goede werkafspraken met beide gemeenten
Voordat ik hier een besluit over heb genomen, heb ik dit voorgelegd aan de fractievoorzitters van Hendrik-Ido-Ambacht. Want burgemeester zijn in twee gemeenten is best mogelijk, maar vraagt wel om goede werkafspraken. Zo zijn er vaste dagen waarop ik in Alblasserdam ben. Ook hebben de loco-burgemeesters van beide gemeenten zich bereid getoond om zo nodig taken over te nemen.

Wat ook van belang was bij mijn afweging, is dat Alblasserdam ervaring heeft met het delen van een burgemeester. Dat is vast niet slecht bevallen,
want anders had men deze keuze niet gemaakt. Met de nodige flexibiliteit heb ik er vertrouwen in dat het lukt Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht te
dienen. Zeker wat betreft het functioneren van de gemeenteraad en het college van B en W in beide gemeenten, wil ik niet dat er concessies worden
gedaan.

Wat merkt u ervan?
Dan de vraag: wat merkt u ervan? Waarschijnlijk heel weinig, want een burgemeester is ook maar een radertje van het grote geheel van het gemeentelijk
functioneren. Uiteraard zal ik de college- en gemeenteraadsvergaderingen voorzitten en nauw samenwerken met het college en de raad. Over drie weken,
op dinsdag 23 september, kunt u mij voor het eerst zien als voorzitter van uw gemeenteraad.

Wellicht treff en we elkaar al eerder. Want net als Bert Blase vind ik het belangrijk om mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Ik hecht aan persoonlijk contact en doe daarom mijn best om samen met mijn collega-bestuurders de voor Alblasserdam zo kenmerkende stijl van besturen voort te zetten: open en uitnodigend. Tegelijkertijd hoop ik dat u begrijpt dat ik mijn aandacht moet verdelen. Daarom zult u misschien wat vaker de loco-burgemeester bij jubilea e.d. treff en. Ik waardeer het in hoge mate dat hij waar nodig taken van mij wil overnemen.

Ik kijk uit naar onze samenwerking.

Jan Heijkoop,
waarnemend burgemeester Alblasserdam

Deel dit bericht met je vrienden!