zaterdag 10 april 2021

Alles over Alblasserdam

Kom op 9 & 10 mei in de molen naar de Nationale Molendag

27 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM / KINDERDIJK - Kom in de molen bij jou in de buurt en proef het lokale molenproduct. In het weekend van 9 en 10 mei 2015 staan de molenproducten centraal tijdens de Nationale Molendag. In dit molenweekend vieren ruim 1.200 molens hun bestaan. Vele molenaars nodigen jouw uit om dit mee te vieren. Met molenmarkten, fietsroutes, kinderspelletjes en tal van andere activiteiten wordt jouw bezoek een bijzondere beleving. Kijk op www.molens.nl welke molens in jouw buurt open zijn en stap eens binnen.

De 43ste Nationale Molendag is getiteld ‘Kom in de molen’ en zet de molenproducten in het zonnetje. Wat een molen doet of maakt wordt in iedere molen meteen duidelijk. Zo malen  korenmolens het graan en poldermolens malen het overtollige water uit de polder. En wist je dat molens ook hout zagen en papier, olie, krijt, verf en mosterd maken? Speciaal voor kinderen is een gratis cadeautje dat op iedere geopende molen tijdens de Nationale Molendag is op te halen. Bij heel veel molens in het land worden op molendag pannenkoeken gebakken en rondleidingen gegeven. Met verdere activiteiten als fietsroutes, molenmarkten en het beklimmen van de molen, is dit weekend een prachtig familie uitje.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Informatie over deze organisaties is te vinden op de molens en op www.molens.nl. De Nationale Molendag maakt onderdeel uit van het BankGiro Loterij Molenfonds.
Over het BankGiro Loterij Molenfonds

Met het BankGiro Loterij Molenfonds wil de BankGiro Loterij samen met Vereniging De Hollandsche Molen laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. Met het Molenfonds worden vele molenrestauraties gerealiseerd. Ook de jaarlijkse Nationale Molendag en de Molenprijs worden dankzij bijdragen uit dit fonds georganiseerd. Vereniging De Hollandsche Molen ontving dit jaar 1 miljoen euro van de loterij als startbudget voor het BankGiro Loterij Molenfonds.

Wil je weten welke molens open zijn tijdens de Nationale Molendag en wat er zoal te beleven is? Ga dan naar www.molens.nl. Vanaf 1 april is het programma online te raadplegen.

Lees meer over:

Open Dag molens
Deel dit bericht met je vrienden!