woensdag 20 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Ook deze zomer pomp tegen blauwalg in Lammetjeswiel

16 april 2015 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - De pomp tegen blauwalg die vorig jaar als proef draaide in het Lammetjeswiel komt dit seizoen terug. Op 20 en 21 april aanstaande wordt de pomp weer geïnstalleerd. De pomp blijft van 1 mei tot 1 september in werking en draait alleen overdag enkele uren per dag.

Wethouder Peter Verheij (buitenruimte): “Het Lammetjeswiel is voor Alblasserdammers een mooi openlucht zwemwater. We vinden het belangrijk dat onze inwoners ook daadwerkelijk kunnen zwemmen en we hopen dat we dankzij de pomp wederom geen zwemverbod in te hoeven stellen vanwege blauwalg.”

Lagere watertemperatuur en betere doorstroming
Door de pomp stroomt dieper, koeler water naar boven. Dit resulteert in een lagere watertemperatuur en een betere doorstroming wat de groei van blauwalg kan afremmen. De drijvende leiding met de uitstroompunten ligt op ruime afstand achter de ballenlijn zodat zwemmers er niet op kunnen zitten of aan kunnen gaan hangen. Daarmee voorkomen we dat koppelingen loslaten.

Andere omstandigheden en maatregelen
Of het wegblijven van de blauwalg vorig zwemseizoen volledig te danken is aan de pomp, is moeilijk te beoordelen. Andere omstandigheden, zoals het weer, en andere getroffen maatregelen door Waterschap Rivierenland en de gemeente Alblasserdam, zoals het verwijderen van blad en slib, kunnen hier ook invloed op hebben gehad.

Blauwalg
Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. De blauwalg lijkt op een blauw/groene olieachtige laag die op het water ligt en kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen.

Herinrichting
De gemeente wil graag dat het Lammetjeswiel een aantrekkelijk recreatiegebied is. Naast veilig zwemwater kunnen andere functies in het Lammetjeswiel daar ook een belangrijke bijdrage aan leveren. Op donderdagavond 23 april kunnen belangstellenden ideeën inbrengen in scoutinggebouw ’t Fort in het Lammetjeswiel. Kijk voor meer informatie op www.alblasserdam.nl.

Lees meer over:

lammetjeswiel pomp
Deel dit bericht met je vrienden!