Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Leerlingen basisscholen zoeken mee naar archeologische schatten'
17apr 2015

Leerlingen basisscholen zoeken mee naar archeologische schatten

ALBLASSERDAM - Leerlingen van de ds. Joannes Beukelmanschool en De Schalm maakten deze en volgende week op een bijzondere manier kennis met archeologie.

Zij mochten de deskundigen van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) helpen bij het doorzoeken van de grond, die afkomstig is van het terrein van de Rioolwaterzuivering aan de Staalindustrieweg.

Bij de aanleg van de Rioolwaterzuivering in 1973 is er archeologisch onderzoek gedaan, waarbij sporen zijn gevonden van een nederzetting uit de Romeinse tijd, alsmede een deel van een boomstamkano uit die tijd..

Onlangs is er een bouwput gegraven voor de aanleg van een nieuw slibbassin op het terrein van de Rioolwaterzuivering aan de Staalindustrieweg te Alblasserdam. De uitgegraven grond is opgeslagen in een gronddepot. Bij een vooronderzoek door de AWN zijn al tientallen scherven en een wetsteen uit de Romeinse tijd (ongeveer 100-250 na Chr.) gevonden.

De

AWN gaat deze grond op verzoek van de gemeente nader onderzoeken op mogelijk meer voorwerpen van archeologische waarde. Daartoe wordt deze grond in een laag van 20 à 30 cm uitgespreid binnen een omheind terrein.
 

Om leerlingen van het basisonderwijs kennis te laten maken met archeologie, ontstond het idee Alblasserdamse basisscholen bij het project te betrekken. De Beukelmanschool en De Schalm gaven aan deze uitnodiging gehoor.

Leerlingen van groepen 6 en 7 gingen onder begeleiding van de AWN in vier groepen aan de slag om de opgeslagen grond te doorzoeken en eventuele vondsten veilig te stellen. Ook krijgen zij uitleg over het belang van archeologisch onderzoek.Donderdag 16 april a.s. gaf cultuurwethouder Dorien Zandvliet om 9.00 uur het startsein voor het project bij het gronddepot tegenover de Staalindustrieweg 30.

Zie ook:
Leerlingen Ds. Joannes Beukelmanschool maken feestelijke wandeling naar nieuw onderkomen (do, 9 apr 2015)
Joannes Beukelmanschool aan de Weversstraat wil een (nagenoeg) afvalvrije school worden (do, 9 apr 2015)
Kranslegging bij geadopteerd oorlogsmonument door leerlingen van de Schalm (wo, 8 apr 2015)
Kranslegging bij geadopteerd oorlogsmonument door leerlingen van de Schalm (wo, 8 apr 2015)
Kinderen van de Schalm wandelen voor water- en sanitatieproject in Kenia (di, 31 mrt 2015)
Kinderen van de Schalm wandelen voor water- en sanitatieproject in Kenia (di, 31 mrt 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!