dinsdag 26 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Lammetjeswiel moet vooral blijven zoals het is maar: schoner, veiliger en meer recreatiemogelijkheden

22 mei 2015 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Het Lammetjeswiel is uniek en moet behouden blijven. Daarover waren de bezoekers van de bijeenkomst over de 'Tuinkamer van Alblasserdam' het vorige maand roerend eens. Net als over het feit dat deze groene oase schoner, veiliger en beter onderhouden moet worden.

Verder gaven de deelnemers tijdens de brainstormavond over de toekomst van het Lammetjeswiel aan dat ze graag zien dat het gebied gedurende alle seizoenen gebruikt kan worden, dat er meer recreatiemogelijkheden (onder andere speel- en sporttoestellen en een breder strand) komen en dat het beter toegankelijk wordt (ook voor mensen in een scootmobiel of met kinderwagens). Veelgehoorde wens was ook dat er een horecavoorziening komt, uiteenlopend van een ijscokar in de zomer tot een paviljoen waar je het hele jaar door terecht kunt.

Bankjes en prullenbakken
De gemeente is op dit moment druk bezig om alle wensen en ideeën op een rijtje te zetten en onderzoekt wat er op korte termijn al gerealiseerd kan worden. Gedacht wordt aan het plaatsen van wat bankjes en prullenbakken en het veiliger en beter bereikbaar maken van de zwemvlonder. Daarnaast wordt ook gekeken of het gebied beter toegankelijk gemaakt kan worden. Het streven is voor de zomervakantie de eerste gesprekken te voeren met de ontwerpers.

Belangrijk gebied voor flora en fauna
,,Het Lammetjeswiel heeft een hoge ecologische waarde en is behalve recreatiegebied ook een belangrijk gebied voor flora en fauna", zegt wethouder Arjan Kraijo. ,,Zo zitten er heel veel vleermuizen en is het een broedgebied voor onder andere reigers. Ook staan er enkele bijzondere bomen. Die bijzondere natuur willen we natuurlijk behouden; de kunst is nu om natuur en recreatie zodanig te combineren dat het één het ander niet in de weg zit. Daarom laten we ook daar onderzoek naar doen."

Ontwerpwedstrijd voor kinderen
Nadat vorige maand volwassenen en jongeren hun ideeën konden inbrengen, mogen de kinderen van Alblasserdam de komende maand aan de slag. Zij kunnen de plattegrond van het Lammetjeswiel vanaf volgende week afhalen bij de receptie van het gemeentehuis of nu al downloaden op de website van de gemeente, www.alblasserdam.nl/centrumontwikkeling/lammetjeswiel, en geheel naar eigen wens beplakken, inkleuren of van een eigen verhaal of gedicht voorzien met daarin hún wensen.

De drie meest creatieve en originele inzendingen in de leeftijdscategorieën 0-4 jaar, 5-8 jaar en 9-12 jaar krijgen een prijs. Ook probeert de gemeente, voor zover mogelijk en passend in het ontwerp, de winnende ideeën uit te voeren.

De tekeningen kunnen tot en met woensdag 15 juli worden ingeleverd bij het gemeentehuis. Daarna worden ze tentoongesteld in de raadszaal. In de eerste week na de zomervakantie, vrijdag 28 augustus, kiest wethouder Kraijo de winnende ontwerpen en worden de prijzen uitgereikt.

Lees meer over:

zwemmen natuur lammetjeswiel
Deel dit bericht met je vrienden!