Alles over Alblasserdam...
23jun 2015

Inspiratiebijeenkomst Participatiewet: 'Werkgevers gaan inclusief'

DRECHTSTEDEN - Samen het gesprek aangaan over de meerwaarde van medewerkers met een arbeidsbeperking en verkennen van mogelijke obstakels waar werkgevers tegenaan kunnen lopen. Dat was het doel van de inspiratiebijeenkomst Participatiewet, afgelopen donderdag.

Twee werkgevers vertelden over hun redenen om mensen met een arbeidsbeperking een kans te bieden en hoe zij vormgeven aan inclusief ondernemen. Zij kregen een aantal vragen voorgeschoteld door Jan Dirk Stouten, sportverslaggever en ondernemer. Karen Lecoutre, HRM adviseur bij Dupont, vertelde dat het bedrijf in eerste instantie om de cao-afspraken te vervullen, iemand met een lichamelijke beperking als afdelingssecretaresse heeft geplaatst. "Nu is het plan om meer mensen met een beperking een kans te geven, maar vooral op de administratie. Dupont is een chemisch bedrijf met complexe processen. Wij werken met gevaarlijke stoffen en kunnen in het productieproces geen risico nemen. Maar daar waar het kan, willen we graag wat ruimte maken."

Bovenmatig goed
Guus Carbaat, directeur van het chemische bedrijf Univar Zwijndrecht, herkent dit probleem, maar zag juist ook een kans voor twee medewerkers met autisme. "Alle partijen willen hetzelfde doel bereiken, namelijk een bijdrage leveren aan het productieproces. De medewerkers krijgen taken toebedeeld die geen risico voor de veiligheid zijn. Dit verloopt bovenmatig goed. Zij werken erg nauwkeurig en zijn zeer geschikt voor repetitief werk. Misschien nog juist wel meer geschikt dan 'reguliere' werknemers. "

Geen gedoe
Rozanne Wijnand, manager Baanbrekend Drechtsteden, en An van Dam, manager werkgeversdienstverlening UWV, zien dat veel werkgevers bereid zijn om invulling te geven aan de Participatiewet, maar liever 'geen gedoe' willen. Om hen te ondersteunen en te stimuleren zijn er: begeleiding, no-risk polis (haalt risico weg bij zieke werknemer), loonkostensubsidie, detachering en proefplaatsing. Ook kunnen werkgevers een bedrijfsscan of -analyse laten uitvoeren om te achterhalen of en waar mensen met een beperking binnen de organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Draagkracht
Wethouder Bert van de Burgt, regio portefeuillehouder werk en inkomen, sloot de bijeenkomst af. Op de vraag van Jan Dirk Stouten of werkgevers wel genoeg arbeidsplaatsen zullen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking en daarmee zullen voldoen aan de Quotumwet was zijn antwoord: "De bereidheid en motivatie van de ondernemers uit de regio gaat hiervoor zorgen. Dankzij de bedrijven worden meer mensen naar werk begeleid. Er zal nog wel draagkracht moeten worden gecreëerd op de werkvloer. Daar zullen we een volgende bijeenkomst met werkgevers het gesprek over aangaan."

Baanbrekend Drechtsteden en het Werkgeversservicepunt van UWV werken nauw samen om werkgevers in de regio te ondersteunen bij een succesvolle invulling van de Participatiewet. Meer informatie: www.baanbrekenddrechtsteden.nl. Voor vragen kunt u bellen: 078 – 770 87 70.

Foto boven: Karen Lecoutre, Jan Dirk Stouten en Guus Carbaat
Foto linksonder: Links wethouder Bert van de Burgt, rechts Jan Dirk Stouten
Foto rechtsonder: Links An van Dam, rechts Rozanne Wijnand

Zie ook:
Baanbrekend Business Lunchbreak: de Participatiewet (ma, 3 nov 2014)
Groen licht voor uitvoering participatiewet (vr, 8 mrt 2013)
Participatie in Dordrecht: bewoners beslissen (do, 10 jan 2013)


Deel dit bericht met je vrienden!