woensdag 8 december 2021

Alles over Alblasserdam

Paardenmarkt officieel erkend als immaterieel erfgoed

27 juli 2015

ALBLASSERDAM - Woensdag 22 juli 2015 tekende burgemeester Jaap Paans, voorzitter van het Paardenmarkcomité Bert de Haan en directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed hiervoor een officieel document. De Alblasserdamse Sint Jacobus Paardenmarkt is hiermee officieel erkend als immaterieel erfgoed.

Eeuwenoude traditie
De jaarlijkse paardenmarkt in Alblasserdam is een eeuwenoude traditie.
Sinds de vijftiende eeuw wordt de markt altijd gehouden op de woensdag in de week van 25 juli. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers, die er paarden kopen, ze laten keuren of ze gewoon bekijken.

Sinds 2012 zijn 76 tradities opgenomen in de lijst. Op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staan tradities zoals Sinterklaas, Paardenmarkt Vianen, Allerzielen, Koningsdag, Carbidschieten in Drenthe en de woonwagencultuur. Aan deze lijst is nu de Alblasserdamse Paardenmarkt, waar in het jaar 1434 al over werd geschreven, toegevoegd.

In de harten van mensen
“Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

Het moet in de harten van de mensen zitten. Het is wel belangrijk dat er met de tijd meegegaan wordt, anders gaat de traditie verloren. Met het onderteken van dit document, zegt u dat u er alles aan zult doen om er voor te zorgen dat de Paardenmarkt over honderd jaar nog steeds bestaat,” aldus directeur Strouken.

Trots
Burgemeester Paans zei er trots op te zijn dat de markt aan de lijst wordt toegevoegd en sprak de wens uit dat de Alblasserdamse Sint Jacobus Paardenmarkt terecht komt in de top van de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed.

Deel dit bericht met je vrienden!