zaterdag 10 april 2021

Alles over Alblasserdam

Speculaaspop voor het goede doel bij v.v. Alblasserdam

20 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Sinterklaas is weer in aantocht dit betekent dat tijd is voor deze smaakvolle actie die inmiddels traditie is. Een enthousiaste groep jeugdleden van Voetbalvereniging Alblasserdam verkocht de eerste week van november met succes speculaaspoppen, roomboterletters en roomboterstaven ten bate van hun sportclub.

Jolanda Schouten is evenementencoördinator van deze middelgrote voetbalclub met ongeveer 550 leden uit de Alblasserwaard. Richard Koekkoek schrijft praat met haar over deze jaarlijks terugkerende actie. Deze bloeiende vereniging ligt tussen Rotterdam en Gorinchem en is slechts enige tientallen voetbalvelden verwijderd van Kinderdijk.

Vaste leverancier van de boterletters en boterstaven is bakkerij het Stoepje die deze decemberlekkernij voor een speciale prijs aan v.v. Alblasserdam verkoopt. Deze producten vallen in erg de smaak ze zijn lekker omdat er roomboter en amandel in zit wordt ons verteld. Terwijl de Sint binnenkort uit het zuiden arriveert, komen de speculaaspoppen dit jaar uit het noorden van ons land. Jolanda prijst deze royale 500 grams uitvoering dan ook aan qua smaak en volume.

Achter de schermen komt er heel wat kijken bij de organisatie van deze actie aldus Jolanda. Al in augustus worden de vergunningen bij de gemeente aangevraagd om in de wijken langs de deur te mogen verkopen. Deze actie wordt ter promotie op facebook en de website van de vereniging gezet.

Daarnaast worden lokale media ingelicht. Per team regelt de elftalleider welke kinderen meedoen en stuurt deze lijsten naar Jolanda. De jeugdige verkopers slijten deze zoetwaren ook aan familieleden, vriendjes, buren en klasgenootjes. Daarnaast blijkt dat juffen en meesters graag snoepen voor een sportief doel. Speciaal voor deze actie heeft de club een bestelformulier op haar website gezet zodat er ook online besteld kon worden.

Wat levert het op?
Dit jaar verkochten 35 kinderen in totaal bijna 500 speculazen, boterletters en boterstaven. De letters kosten €6,95 maar de staven en poppen komen op € 4,50. Ik vraag haar wat dit deze sportclub nu concreet oplevert? Na aftrek van alle kosten blijft er zo’n €1.400, - over laat ze ons weten.

Wat gebeurt er met de opbrengst?
De club heeft deze inkomsten dringend nodig. Ik ben benieuwd waar er deze opbrengst voor gebruikt wordt. De evenementencoördinator meldt ons dat hier in de eerste plaats nieuwe voetbaldoeltjes voor worden aangeschaft want deze zijn aan vervanging toe. Deze minidoeltjes kunnen makkelijk verplaatst worden en zijn er in verschillende maten. Dan kunnen de pupillen en jeugd hier naar hartenlust op trainen. Mocht er nog geld overblijven dan wordt dit besteedt aan een gezellig en sportief tentenkamp voor de jeugd in het komend voorjaar.

‘Die moet je hebben!’
Ik informeer eens naar bestellingen die opvallen en er op één of andere manier uitspringen. Jolanda vertelt opgewekt dat Ron Vos, de teamleider van C2, het bedrijf waar hij werkt enthousiast maakte voor deze actie. De firma Zuidwester plaatste vervolgens een bestelling van maar liefst honderd speculaaspoppen. “Die moet je hebben, dit schiet lekker op voor onze club!” informeert Jolanda verheugd.

Woensdagavond 25 november om 18.30 uur kunnen de bestelde speculaaspoppen, boterletters en staven worden opgehaald in de kleedkamer van v.v. Alblasserdam. Er kan nu niet meer besteld worden, de besteltermijn is intussen gesloten. Eind van deze maand of begin december wordt de bestelling geleverd. Als je bij een jeugdlid hebt besteld dan wordt er bij de klant thuisbezorgd.

Ik concludeer dat de speculaas- en boterletteractie is effectief middel om wat extras binnen te halen voor de club. De kinderen vinden het leuk om te doen en de actie is een manier om v.v. Alblasserdam te promoten. Volgend jaar zal deze succesvolle actie herhaald worden denkt Jolanda Schouten. Ik vraag om een passende foto, gelukkig is de bevlogen evenementencoördinator bereid deze speciaal voor ons te maken. Ondanks het herfstachtige weer is het resultaat een vrolijke groep jeugdspelers in v.v. Alblasserdam clubshirt met speculaaspoppen tussen de doelpalen. Ik dank Jolanda (links op de foto) voor haar tijd en moeite. De foto is gemaakt door Alex de Jong.

Ik wens haar en deze voetbalvereniging veel succes toe en een Sinterklaasfeest dat naar roomboter en amandelen zal smaken. Meer informatie over deze voetbalvereniging vindt je op www.vvalblasserdam.nl.

Bron: Richard Koekkoek

Deel dit bericht met je vrienden!