dinsdag 7 december 2021

Alles over Alblasserdam

Wethouder Arjan Kraijo neemt fietsgeleidingssysteem officieel in gebruik

20 mei 2016 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Op vrijdag 20 mei 2016 nam wethouder Arjan Kraijo (bereikbaarheid en verkeer) het fietsgeleidingssysteem bij de trappen van de Brug over de Noord officieel in gebruik. Dat gebeurde om 10.30 uur onderaan de trap van de brug (aan Alblasserdamse zijde).

Het systeem, dat bestaat uit een transportband voor opgaand fietsverkeer en een borstelbaan voor dalend verkeer, is op initiatief van de gemeente Alblasserdam naar een idee van de Fietsersbond en met subsidie van de provincie Zuid-Holland aangelegd om het gebruik van de fiets voor onder meer woon- werkverkeer te stimuleren. De Brug over de Noord is een belangrijke schakel in de Beneden Merwederoute, een project waarin onder andere de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten in de Drechtsteden samenwerken aan het realiseren van een veilige en kwalitatief hoogwaardige snelfietsverbinding die de verschillende gemeenten in de Drechtsteden verbindt.

Door zijn steile trappen vormde de Brug over de Noord voor veel fietsers een lastig te nemen hindernis.

Met het geleidingssysteem is het voor fietsers gemakkelijker om vanuit Alblasserdam door te fietsen naar Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk en vice versa. Daarmee past het in het stimuleren van het gebruik van de fiets in plaats van de auto, een belangrijk doel van het project Beneden Merwederoute.

Het systeem is medio april aangelegd. Na een korte proefperiode waarin (grotendeels enthousiaste) reacties van gebruikers op locatie en via social media zijn gevolgd, blijkt het naar volle tevredenheid te werken. Alle reden om nu met een officieel moment het fietsgeleidingssysteem officieel in gebruik te nemen en nogmaals de aandacht te vestigen op de lokale maatregelen waarmee Alblasserdam het gebruik van de fiets stimuleert.

Foto's: Joop Aret.

 

Deel dit bericht met je vrienden!