zaterdag 10 april 2021

Alles over Alblasserdam

Joint Strike Fighter scheerde om even voor 4 uur laag over Molens van Kinderdijk

7 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - De Joint Strike Figther scheerde vanmiddag over de regio Rijnmond. Kort voor 16.00 uur vloog de nieuwe straaljager van de Luchtmacht eerst over de molens in Kinderdijk. Een paar minuten later was de Erasmusbrug aan de beurt.

Het gloednieuwe toestel vertrok vanmiddag uit Leeuwarden voor de rondvlucht over Nederland. Het toestel deed onder meer Urk en Maastricht aan. Vanaf de Deltawerken ging het in een rechte lijn naar Kinderdijk.

Na de Erasmusbrug deed de JSF nog Den Haag en Amsterdam aan, voordat het via de Nederlandse kust terug vloog naar de vliegbasis in Leeuwarden.

De Joint Strike Fighter (F-35) zou afgelopen donderdag al over Nederland vliegen. Helaas werd deze vlucht afgelast vanwege de bewolking. Defensie heeft de route van de JSF-rondvlucht over Nederland aangepast. Dinsdag 7 juni vloog het toestel ook over onder meer Rotterdam en Maastricht. De vlucht zou eigenlijk vorige week al plaatsvinden en zou toen beide steden en het oosten van Nederland links laten liggen. Daarop kwam de nodige kritiek. De rondvlucht ging toen uiteindelijk door de laaghangende bewolking niet door.

Het nieuwe gevechtsvliegtuig vloog relatief laag (ongeveer 400 meter hoogte) en langzaam langs een aantal bezienswaardigheden. Op die wijze kon het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16, zo stelde het ministerie van Defensie.

Het toestel vertrok om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daarna vloog de JSF onder meer over Groningen, Nijmegen, Maastricht, over Kinderdijk om 15:54 uur, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Even voor half vijf keerde het toestel weer terug op de vliegbasis in Leeuwarden.

Twee F-35's zijn voor een aantal weken in ons land. Ze vertrekken over minder dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen.

Bron: RTV Rijnmond. (Foto © Defenseimagery.mil)

Lees meer over:

kinderdijk molens rondvlucht
Deel dit bericht met je vrienden!