vrijdag 22 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Vijf bruggen geplaatst in het Bos Rijkee

7 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Op maandagmiddag 6 juni heeft wethouder Peter Verheij de eerste van vijf nieuwe bruggen op zijn plek gelegd in het Bos Rijkee. Het ontwerp van de nieuwe bruggen is gebaseerd op de oorspronkelijke bruggen. De nieuwe bruggen zijn gemaakt van composiet en hebben stalen leuningen.

Wethouder Peter Verheij: "Het plaatsen van de bruggen is een belangrijke stap in de renovatie van het Bos Rijkee. Hiermee krijgt het bos steeds meer zijn nieuwe gezicht."

Historische waarde
De gemeente heeft samen met vertegenwoordigers van de historische vereniging, de monumentencommissie en vereniging Hendrick de Keyser een ontwerp gemaakt om het bos zoveel mogelijk in oude glorie herstellen. Het bos is een bijzondere locatie in het hart van Alblasserdam. Het is een van de weinige groene plekken in het centrum van het dorp en heeft een belangrijke historische waarde. Het ligt achter het monumentale herenhuis Huis Rijkee dat met het bos een hoge beeldbepalende waarde heeft voor het centrum.

Ontwerp
Doel van de renovatie is het verbeteren van de uitstraling en zichtbaarheid van het bos, het gebied meer toegankelijk maken en meer beleving van het water te realiseren waarbij waardevolle beplanting en de historische muurtjes, zogenaamde stinzen, worden behouden. In het ontwerp zijn daarom zowel wandelpaden met bruggetjes als bomen en water opgenomen. Door deze inrichting kan straks de doorsteek worden gemaakt vanaf winkelcentrum Dam-Plantage naar de entree van winkelcentrum Makado. Het ontwerp is te zien op www.alblasserdam.nl/projecten/herinrichtingsprojecten/bos-rijkee.

Planning
Na de aanleg van de bruggen en paden wordt de tuin naast het huis Rijkee gerenoveerd. Naar verwachting is het project in oktober gereed.

Foto's: Joop Aret.

Lees meer over:

makado bos rijkee dam-plantage
Deel dit bericht met je vrienden!