vrijdag 7 mei 2021

Alles over Alblasserdam

Gewoonten belangrijk voor bewoners met dementie

23 september 2016 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Verschillende zorgorganisaties brachten op dinsdag 20 september een werkbezoek aan Rivas Zorggroep. Voor hen was een speciale middag georganiseerd over het programma Gewoontegetrouw. Met Gewoontegetrouw is Rivas Zorggroep één van de koploperorganisaties voor langdurige zorg in Nederland in het programma Waardigheid en Trots van het ministerie van VWS. Met Gewoontegetrouw wil Rivas het welzijn van bewoners met dementie nog verder bevorderen door hun gewoonten nog meer centraal te stellen in de dagelijkse gang van zaken.

Verdiepingsslag
Met het programma Gewoontegetrouw maakt Rivas een verdiepingsslag in de zorg voor mensen met dementie met betrekking tot hun gewoonten en rituelen. ‘We hebben hiervoor al een stevige basis gelegd door de implementatie van mensgerichte zorg volgens Planetree, Kleinschalige zorg en Omgevingszorg’, vertelt Lilian Bouman, programmamanager bij Rivas Zorggroep. ‘Met Gewoontegetrouw zetten we gewoonten van bewoners nog meer centraal.

Met daarbij nog meer aandacht voor de individu en zijn/haar naasten. Om dit te bereiken worden medewerkers getraind om te focussen op belangrijke gewoontes en rituelen van een bewoner. En hoe we deze kunnen voortzetten, ook als daarvoor belemmeringen op de loer (lijken te) liggen.’

Gewoontegetrouw
Gewoontegetrouw loopt een half jaar en wordt nu toegepast in drie woonlocaties van Rivas. Het gaat om verpleeghuizen De Alblashof in Alblasserdam en Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam en om de woongroepen Dalempoort in verpleeghuis Het Gasthuis in Gorinchem. Bouman: ‘Om Gewoontegetrouw tot een succes te maken speelt samenwerking tussen bewoners, naasten en professionals een belangrijke rol. Medewerkers zijn daarom samen met bewoners en hun naasten op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag welke factoren van invloed zijn wil je ‘gewoontegetrouw’ kunnen werken.’ Het komend half jaar worden de resultaten uit het eerste half jaar verder uitgewerkt. ‘Samen met medewerkers en naasten van de bewoners vertalen we de uitkomsten van het eerste half jaar naar concrete stappen die we in de praktijk gaan brengen. In de loop van 2017 wordt deze werkwijze verder toegepast in de andere verpleeghuizen van Rivas. Het is mooi om te zien dat er veel belangstelling is vanuit andere zorgorganisaties.’

Bijschrift foto hieronder: Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 20 september in verpleeghuis Waerthove gaf onder andere programmamanager Lilian Bouman informatie over Gewoontegetrouw van Rivas.

Bijschrift foto boven: Met Gewoontegetrouw wil Rivas het welzijn van bewoners met dementie nog verder bevorderen door hun gewoonten nog meer centraal te stellen in de dagelijkse gang van zaken.

Lees meer over:

rivas alblashof bewoners dementie
Deel dit bericht met je vrienden!