Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Rondleiding door gemeente- huis; gaat u mee?'
04okt 2016

Rondleiding door gemeente- huis; gaat u mee?

ALBLASSERDAM - Wist u dat de situering van het gemeentehuis, links van het Raadhuisplein, heel bewust is gekozen? Het is gebouwd onder een dusdanige hoek dat de fraaie doorkijk vanaf de voormalige polder naar de scheepswerven en de brug over de Noord behouden bleef. Het is één van de vele weetjes over het gemeentehuis die terug te vinden zijn in het bouwhistorisch onderzoek over het pand, dat vorig jaar in opdracht van de gemeente door Monumenten Advies Bureau is uitgevoerd.

Het gemeentehuis is een gemeentelijk monument gebouwd in de periode 1961-1965 naar plannen uit 1959/60 van architecten A. Hondius en J. Berghoef. Het ontwerp van het gebouw was eenvoudig en zakelijk en paste zo goed in het nieuwe, industriële karakter van dit deel van Alblasserdam, mede omdat de bouwmassa aansloot bij de grote scheepshallen van de erachter gelegen werven. Een verdere verwijzing naar de scheepswerven werd gevormd door de buitenlampen waarvan de vormgeving aan scheepslampen doet denken.

Rondleiding door lid monumentencommissie
Woensdagavond 5 oktober kunt u veel meer te weten komen over dit karakteristieke gebouw tijdens de speciale rondleiding die wordt verzorgd door architect Gerrit van Es. Hij is geboren en getogen Alblasserdammer en lid van de gemeentelijke Monumenten- en Erfgoedcommissie. Tijdens de rondleiding van een uur vertelt hij over de geschiedenis van het pand en laat hij de bijzondere elementen zien die het gemeentelijke monument rijk is, zoals de uitsparingen voor kunstvoorwerpen in het trapportaal, de karakteristieke zuilen en deurstijlen op de tweede etage en de authentieke lampen.

"De architectuur van het  gemeentehuis heeft altijd een negatief imago gehad in Alblasserdam", zegt Van Es. "Echter de grootte en robuustheid en het gebruik van de traditionele architectuurelementen maken dat het Raadhuis juist heel goed past in de kenmerkende periode van opbouw van Alblasserdam, de grote moderne industrie aan de dijk en de kleinschalige traditionele bebouwing achter de dijk."                                                         
Inloopavond over plannen gemeentehuis

Deze gratis rondleiding wordt vanavond, woensdag 5 oktober, gehouden als onderdeel van de inloopavond over de plannen voor de restauratie en de herinrichting van het Raadhuisplein in Landvast. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan want vol=vol. U kunt zich per e-mail aanmelden. De rondleiding begint om 20.00 uur en vertrekt vanaf Landvast.

Kunt u woensdagavond niet mee? Meld u dan aan voor de volgende keer, want bij voldoende belangstelling worden er de komende maanden vaker rondleidingen georganiseerd. Tijdens de inloopavond kunt u zich hiervoor al inschrijven of u kunt een e-mail sturen naar het adres hierboven.

Foto linkerdeel: Trappenhuis gemeentehuis Balkon gemeentehuis Alblasserdam

Foto rechterdeel: De wenteltrap en het tegeltableau onder het balkon aan de Cortgene-zijde van het gemeentehuis, twee karakteristieke elementen van het gemeentelijke monument.Deel dit bericht met je vrienden!