vrijdag 28 januari 2022

Alles over Alblasserdam

Alblasserdam gaat lucht bij tunnelmond A15 zuiveren

16 november 2016

ALBLASSERDAM - Alblasserdam gaat nog dit jaar drie luchtzuiveringsinstallaties plaatsen bij de mond van de tunnel onder de Noord A15. Arjan Kraijo, wethouder duurzaamheid van Alblasserdam, maakte dat dinsdagavond bekend tijdens de vergadering van de raadscommissie Grondgebied. Deze installaties moeten de luchtkwaliteit in Alblasserdam verbeteren in de nabijheid van de tunnelmond van de A15. Dit is een van de aantoonbare bronnen van de slechte luchtkwaliteit in Alblasserdam.
Het aanpakken van de vervuilde lucht uit de tunnel staat op de lijst van maatregelen die de raadsbrede werkgroep Luchtkwaliteit heeft opgenomen in het onlangs gepresenteerde Actieprogramma Luchtkwaliteit. Doel van dit plan is gezonde lucht in Alblasserdam in 2030. De installaties die bij de tunnel worden geplaatst zijn van het bedrijf ENS Technology dat eerder met Studio Roosegaarde aan de smogtoren heeft gewerkt.

TU/e noemt techniek zeer effectief
“We hebben een innovatieve installatie ontwikkeld die fijnstof transformeert tot grof stof door deze deeltjes efficiënt elektrisch te laden en ze vervolgens af te vangen”, zegt ENS-directeur Lia Van de Vorle.

Deze techniek is eerder met succes toegepast in ondergrondse parkeergarages in onder andere Eindhoven en Cuijk en wordt door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven gezien als 'een zeer effectieve methode om de luchtkwaliteit te verbeteren'. Zij rekenden met modellen door wat het effect zou zijn van de toepassing van de installaties in de parkeergarages in de binnenstad van Eindhoven en kwamen tot de conclusie dat de hoeveelheid fijnstof op plaatsen tot wel vijftig procent verminderd kan worden.

'Kans voor Alblasserdam om gezonde lucht stap dichterbij te brengen'
De luchtkwaliteit is een aanhoudend punt van zorg in Alblasserdam en vraagt agendering, prioriteit en een juiste aanpak en maatregelen. Binnen de Samenlevingsagenda ‘Samen doen!’ heeft het blijven voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen en de verdere verbetering van de luchtkwaliteit prioriteit. Het Actieprogramma van de raadswerkgroep draagt hieraan bij en heeft als doel een gezond Alblasserdam in 2030. Wethouder Arjan Kraijo: "Ons doel is een gezondere lucht voor alle inwoners van Alblasserdam. Omdat deze innovatieve techniek van ENS Technology ook toepasbaar is voor tunnels, zien wij hierin een mooie kans voor Alblasserdam om ons doel een stap dichterbij te brengen.”

Financiering vanuit nationaal programma luchtkwaliteit
Het Rijk heeft met het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit generieke maatregelen getroffen die voor verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland hebben gezorgd. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn stimulering gebruik roetfilters, het milieuzone-convenant voor vrachtauto’s en de verhoging van accijns op diesel. Op regionaal niveau zijn er vanuit het Programma Luchtkwaliteit Drechtsteden 2006 - 2016 maatregelen gefinancierd en getroffen die als doel hebben de luchtkwaliteit in de Drechtsteden te verbeteren. De plaatsing van luchtzuiveringsinstallaties bij de tunnelmond A15 maakt deel uit van deze regionale maatregelen. Voor de aanschaf en plaatsing van de installaties is een bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Lees meer over:

wethouder luchtkwaliteit
Deel dit bericht met je vrienden!