zaterdag 22 januari 2022

Alles over Alblasserdam

Stientje van Veldhoven bijzonder geïnteresseerd in de wijze waarop Alblasserdam omgaat met luchtkwaliteit

7 maart 2017 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Op maandag 6 maart bracht Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) een werkbezoek aan Alblasserdam. Van Veldhoven staat bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart op plek 2 van de kandidatenlijst van D66. Zij is al eerder in Alblasserdam te gast geweest om te praten over duurzaamheid, mobiliteit en luchtkwaliteit en is bijzonder geïnteresseerd in de wijze waarop Alblasserdam omgaat met luchtkwaliteit. Het Kamerlid presenteerde vorige maand een 10-puntenplan waarin zij oproept tot een Nationaal Luchtplan waarin gezondheid centraal staat.

Wethouder Arjan Kraijo (duurzaamheid en milieu) en burgemeester Jaap Paans verwelkomden Stientje van Veldhoven om 14.00 uur in het gemeentehuis. Daar lichtte de wethouder de Alblasserdamse inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren toe. Ook leden van de raadsbrede werkgroep Luchtkwaliteit en college-wethouders duurzaamheid uit de regio waren uitgenodigd bij dit werkbezoek aanwezig te zijn. Na de uitleg en beantwoording van vragen liep het gezelschap naar de Ruigenhil ter hoogte van de tunnelmond waar wethouder Kraijo de daar recent geplaatste luchtzuiveringsinstallatie presenteerde. Leverancier ENS Technology legde ter plaatse de werking en de effecten ervan uit aan de aanwezigen.

Werkgroep luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit is een aanhoudend punt van zorg in Alblasserdam en vraagt agendering, prioriteit en een juiste aanpak en maatregelen. Daarom is het blijven voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen en de verdere verbetering van de luchtkwaliteit een prioriteit in de Samenlevingsagenda van Alblasserdam. In 2016 heeft een raadsbrede werkgroep Luchtkwaliteit heeft een Actieplan Luchtkwaliteit opgesteld. Doel van dit plan is gezonde lucht in Alblasserdam in 2030. Het aanpakken van de vervuilde lucht uit de tunnel staat op de lijst van maatregelen in dit actieplan. De gemeente hoopt dat het bezoek van het Tweede Kamerlid ook bijdraagt aan een (nieuwe) agendering van luchtkwaliteit op landelijk niveau en een inspiratie zal zijn voor andere gemeenten in het land.

Luchtzuiveringsinstallatie
Eind van vorig jaar heeft Alblasserdam bij de mond van de tunnel onder de Noord A15 een  luchtzuiveringsinstallatie geplaatst. Deze installatie moet de luchtkwaliteit in Alblasserdam verbeteren in de nabijheid van de tunnelmond van de A15. Dit is een van de aantoonbare bronnen van de slechte luchtkwaliteit in Alblasserdam.

De luchtzuiveringsinstallatie transformeert fijnstof tot grof stof door deze deeltjes efficiënt elektrisch te laden en ze vervolgens af te vangen. Deze techniek is eerder met succes toegepast in ondergrondse parkeergarages in onder andere Eindhoven en Cuijk en wordt door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven gezien als 'een zeer effectieve methode om de luchtkwaliteit te verbeteren'. Voor de aanschaf en plaatsing van de installaties was een bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Foto's © Joop Aret.

Deel dit bericht met je vrienden!