Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder Arjan Kraijo onthult afvalkunstwerk op IKC De Twijn'
25apr 2017

Wethouder Arjan Kraijo onthult afvalkunstwerk op IKC De Twijn

ALBLASSERDAM - Op donderdag 20 april 2017 is op een vrolijke manier het afval- en duurzaamheids project #RESO (RuimEsSamenOp) afgesloten met de onthulling van het RESO-kunstwerk door wethouder Arjan Kraijo.

De kinderen van Chr. IKC De Twijn hebben in een viertal weken veel over afval, zwerfafval, recycling, zuivering, circulaire economie en duurzaamheid geleerd. Op verschillende manieren. Het gehele project is aangeboden door Stichting Vrienden van De Twijn en organisatie Samen Meer Waarde. Met het project wilden zij de kinderen en vervolgens ook ouders en leerkrachten meer bewust willen maken van ons gedrag met betrekking tot afval. Wat doen wij met een opgegeten appel als we een eindje gaan wandelen? Hoe scheiden we ons afval thuis en op school? Waarom is dat nu zo nuttig? Of beter gezegd: noodzakelijk? En, hebben we eigenlijk wel afval of kunnen we daar gewoon weer wat anders mee? Kan afval weer als grondstof gebruikt worden?

Sinds maandag 6 maart leerden de kinderen vier weken lang over afval en wat dit voor ons en ons milieu betekent. De eerste week was dit met lesmateriaal in de groepen en in de tweede week met excursies. Dagopvang, peuters en kleuters hebben gekeken naar het ophalen van de mini- of grondcontainers; heel indrukwekkend zo van dichtbij! Groepen 3 en 4 zijn naar kringloopwinkel Opnieuw & Co geweest. Groepen 5 ontdekten hoe McDonalds zwerfaval probeert tegen te gaan en hoe zij hun afval scheiden. Groep 6 heeft als in een echt laboratorium met witte jassen en veiligheidsbrillen gehoord en gezien hoe waterzuiveringsinstallaties te werk gaan, maar zijn daar door proefjes ook zelf mee aan de slag gegaan.

De combi-groep 6/7 heeft bij Ford Wensveen geleerd wat een garagebedrijf moet doen om zo milieubewust mogelijk te werken en hun afval te verwerken. Want wat doe je met een versleten autoband of met de motorolie die uit de auto lekt. Zon&Zo hebben de kinderen van groep 7 laten zien hoe zonnetje-energie werkt en waarom dit zo goed is voor ons milieu. Tot slot zijn de groepen 8 naar het LexLab in de Duurzaamheidsfabriek geweest waar ze verschillende workshops hebben gevolgd en een rondleiding hebben gekregen.

De derde week zijn alle groepen door de gehele week op verschillende routes door de wijken rondom locatie Pieter de Hooch en locatie Parallelweg gelopen om zwerfafval te verzamelen. Kinderen stonden versteld hoeveel zwerfafval zij verzamelden en wat mensen al niet zomaar op straat en in de natuur weggooien.

In de laatste week is in iedere groep onder leiding van de kunstenaars van Atelier ErBij hard gewerkt aan kunstwerkjes van afval dat zij zelf van huis hebben meegebracht. Al die aparte kunstwerkjes zijn bij elkaar gevoegd op panelen. Het totale kunstwerk is op donderdagmiddag om 13:30 uur onthuld door wethouder Arjan Kraijo.

Zowel de wethouder als directeur Martijn Beekhof benadrukten het belang van een bewustwordingstraject als dit. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook uitgewezen dat als kinderen jong over dit onderwerp krijgen onderwezen, dit duidelijk op latere leeftijd effect heeft. Het is dus met recht: “jong geleerd …”.

De onthulling van het kunstwerk was bovendien niet het einde van een mooi project. Ook het begin van een afvalarme school, zoals directeur Martijn Beekhof het zo mooi verwoordde. En, een blijvende bewustwording van afval en duurzaamheid bij de kinderen. Bepaalde onderdelen van het project zullen daarom ook worden geïmplementeerd in het jaarplan van het Kindcentrum.Deel dit bericht met je vrienden!