zaterdag 19 juni 2021

Alles over Alblasserdam

Gerenoveerd Bos Rijkee officieel her-opend

11 mei 2017 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Op woensdag 10 mei hebben wethouders Dorien Zandvliet en Peter Verheij het grondig gerenoveerde Bos Rijkee officieel geopend. De gemeente hoopt dat er met de opknapbeurt van het bos meer levendigheid ontstaat en meer samenhang tussen de winkel- en verblijfsgebieden Makado-Center en Plantageweg/Dam.

Met de renovatie is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het dorpshart tot een uitnodigende, vriendelijk ogende plek. Het is fijn dat dit unieke groengebied voor Alblasserdam behouden is gebleven. Daarom is het sinds 18 april ook aangewezen als gemeentelijk monument.

Oude glorie hersteld
Het oorspronkelijke geriefhoutbos, dat dateert uit 1841, behoorde bij het herenhuis Huis Rijkee en is sinds 2004 in eigendom van de gemeente. Bijzondere kenmerken van een dergelijk bos zijn de situering van een klein bosperceel in veenweidegebied en de aanwezigheid van sloten. Het bos is zo veel mogelijk in oude glorie hersteld.

Natuurwaarden, zoals de waterkwaliteit, zijn beter benut. De beplanting is onder de loep genomen en daar waar nodig gerooid en opnieuw aangebracht. De dichtgeslibde vijver is opengegraven en de sloten zijn uitgebaggerd. Door de aanleg van wandelpaden, bruggen en een zitsteiger is het bos beter toegankelijk. De historische stinzenmuurtjes zijn hersteld en voorzien van specifieke stinzenplanten, zoals verwilderende voorjaarsbloemen.

Al met al heeft de renovatie twee jaar geduurd. De gemeente heeft daarbij samengewerkt met omwonenden, de Historische Vereniging West-Alblasserwaard, de erfgoedcommissie en Vereniging Hendrick de Keyser.

Houten kunstwerk
Een nieuw element in het bos is een houten kunstwerk van 2,2 x 1 meter in de vorm van een hoorn. Het is geschonken door de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen en past heel goed bij het karakter van het bos.

Bron foto's: Gemeente Alblasserdam.

Lees meer over:

kunstenaar opening bos rijkee
Deel dit bericht met je vrienden!