maandag 1 juni 2020

Alles over Alblasserdam

Alblasserdams enige hobbywinkel 'Het Handige Hobby Huis' gaat stoppen

24 mei 2017 (door Ton)

ALBLASSERDAM - 20% korting staat er op het raam. Inmiddels is dat 40% korting geworden. Het Handige Hobby Huis aan de Plantageweg 4 gaat er na bijna twaalf jaar mee stoppen en houdt totale leegverkoop. De eigenaresse Annelies Stuij trekt vanwege teruglopende inkomsten tijdig de stekker eruit. 30 juni wordt de laatste dag voor de winkel.

Het is maandag, de winkel is vandaag dicht. Dat komt Annelies goed uit. Ze haalt spullen van achter uit de berghokken, dat moet nu een plekje vinden in de nog volle winkel. Het is even een prettige chaos. “Omdat ik ook op beurzen sta, staat het achter helemaal vol met kratten met spullen die uit de winkel gehaald zijn”, vertelt ze. “Dat moet nu weer terug. Alles wat in een berghok sta verkoop ik niet. Het moet allemaal in de winkel en weg. Voorheen stond ik drie a vier keer per jaar op een hobbybeurs. Ik sta in juni nog op de braderie in Streefkerk, maar doe geen beurzen meer.”

Gemis
“Het is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Annelies lachend. “Ik vond een hoop dingen leuk, ik begon met kaarten maken, dan was ik het even zat, daarna maakte ik sieraden, dan scrapbooking, daarna pikte ik het eerste weer eens op. Toen dacht ik: er is in Alblasserdam niks op dit gebied, ik begin eens wat.” Alblasserdam zal zijn enige hobbyhuis gaan missen, daar vangt Annelies nu al signalen van op: “Ik hoor van heel veel klanten: het zal een groot gemis worden als het er niet meer is. Dat hoor ik zoveel dat ik me bijna verbaas dat de verkopen zo achteruit zijn gegaan. Het is al vier jaar een dalende lijn. Ik zit nog aan de goede kant van de balans, dan is het beter om te zeggen ik stop, dan dat het verkeerd doorslaat. De klanten snappen dat ook allemaal. Als je dit zegt, dan zeggen ze: ”Ja meid, je hebt gelijk, dan is het slim om nu te stoppen”.”

“Enerzijds vind ik het jammer, maar ik ben al twee jaar bezig met stoppen, nu heb ik er wel vrede mee. Het is gewoon goed, tijd voor wat anders, maar de dertigste juni denk ik wel dat ik een knoop in mijn maag heb.”

Tevreden mensen
“De leuke dingen zijn als je de mensen tevreden weg ziet gaan”, zegt Annelies. “Er zijn mensen die ik echt ga missen. Sommigen vertellen je van alles en er zijn klanten die ik ook dingen vertel. Het is soms heel sociaal. Ik ben maatschappelijk medewerker zeg ik altijd.” Dat zegt ze lachend. “Er zijn wel eens mensen die niemand hebben die luistert. Als er iemand is waar ze hun verhaal bij kwijt kunnen, vinden ze dat heel fijn. Dat zal ik wel missen, dat sociale. Je hebt mensen die bijna elke dag komen. Voor een pakje karton, dan hebben ze hun uitje weer gehad. Met sommigen houd ik contact, die heb ik op de app of via de messenger.”

In de winkel komt de cadeauwinkel Mi’s Brocante, die nu aan de Plantageweg 18 is gevestigd. Ze hopen in augustus te kunnen starten. “Er moet eerst naar de leidingen gekeken worden”, zegt Annelies. “Ik heb hier op de valreep nog een flinke lekkage meegemaakt. Het was achterin, gelukkig is het karton en papier goed gebleven, maar je hebt er een hoop zooi van.”

Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, haar man Jack werkt ook vier dagen in de week, gaat Annelies nu solliciteren. Wat ze gaat doen maakt hier niet zoveel uit. “Ik heb van alles gedaan, bij een bank gewerkt, ik heb debiteuren en crediteuren administraties gedaan en ben telefoniste geweest. Maar zet je me achter de kassa, dan vind ik dat ook goed.”

Deel dit bericht met je vrienden!