dinsdag 26 oktober 2021

Alles over Alblasserdam

CDA kiest voor een Gemeentehuis voor de Alblasserdammers

26 juni 2017

ALBLASSERDAM - In Alblasserdam worden volgende week besluiten genomen over de toekomst van het gemeentehuis. Nu er onderhoud aan het gebouw gedaan moet worden, zoekt het CDA vooral naar de kansen die er zijn voor het dorp: hoe kan het gemeentehuis een grotere rol spelen voor verenigingen en vrijwilligers?  “Onderhoud en restauratie zijn noodzakelijk. Als we gaan bouwen en breken in het gemeentehuis biedt dit ook kansen voor Alblasserdam” stelt fractievoorzitter Arco Strop. “Bijvoorbeeld als vergaderruimte voor verenigingen en vrijwilligers, maar ook voor het behouden van een politiepost in Alblasserdam”.

Aanstaande dinsdag besluit de gemeenteraad in Alblasserdam over de restauratie van het gemeentehuis. Dit is een flinke investering van 7,9 miljoen euro; veel geld. Het CDA kiest er, na grondige bestudering van de plannen, voor deze ambitieuze restauratie mogelijk te maken zodat ons Damdorp weer jaren vooruit kan met een gemeentehuis met toekomst.

Gemeentehuis
“Voor ons is het belangrijk dat Alblasserdam een zelfstandige gemeente blijft en dat de gemeentelijke dienstverlening in het dorp blijft”. Het ophalen van een paspoort of overleg over een vergunning moet lokaal gedaan kunnen worden. De samenwerking met de gemeenten uit de Drechtsteden is voor Alblasserdam belangrijk, maar het CDA blijft pleiten voor een lokale en ook zelfstandige gemeente. Samenwerken waar het voordeel oplevert, zelfstandig waar het kan.

Huis voor de samenleving
Het klinkt mooi: “een huis voor de Alblasserdamse samenleving”, maar wat betekent dat nou? Doordat het gemeentehuis toegankelijker wordt voor alle Alblasserdammers kan het ook een nieuwe ontmoetingsplek worden. Een plaats waar Alblasserdamse vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en waar verenigingen kunnen vergaderen. Dit kan gecombineerd worden met nieuwe werkgelegenheid voor inwoners die hierbij een steuntje nodig hebben. Kortom een laagdrempelige voorziening in nauwe samenwerking met Landvast en het leerwerkbedrijf Smile.

Politie
Ook is er in het nieuwe gemeentehuis ruimte voor een politiepost. We zien allemaal dat voorzieningen verdwijnen naar omliggende gemeenten of steden. Ook het politiebureau in Alblasserdam aan de Goudsbloemstraat gaat dicht. Met deze verbouwing zorgen we dat er plaats blijft voor de politie, zodat aangifte ook nog gewoon aan een bureau kan worden gedaan.

Een gemeentehuis voor de toekomst
Het gemeentehuis kan niet lang meer mee. Het heeft een energielabel dat niet meer binnen de norm past. Bovendien voldoet het gebouw al lang absoluut niet meer aan de arbo-wetgeving. We moeten onze ambtenaren een goede werkplek bieden. Ten slotte zit er nog asbest in het gebouw. Dat moeten we opruimen. Met deze restauratie zetten we grote stappen naar een duurzaam gebouw.

Ambities met een maximaal budget
Het CDA wil met een investering in het gemeentehuis investeren in het dorp. Er zijn kansen om het gemeentehuis een grotere rol te laten spelen voor de Alblasserdammers. Maar er zijn ook grenzen aan de financiële ruimte. Daarom maakt het CDA duidelijk aan het college dat 7,9 miljoen echt het maximum is. Daarover zal de CDA-fractie dinsdag duidelijk zijn. Maar dat is niet genoeg. Dit is een dossier dat de komende jaren nauwgezet gevolgd moet gaan worden: maken we de ambities waar en blijven we binnen het maximale budget? Het CDA zet deze verbouwing de komende jaren hoog op de agenda. Deze verbouwing moet goed gaan!

Lees meer over:

CDA gemeentehuis
Deel dit bericht met je vrienden!