zaterdag 19 juni 2021

Alles over Alblasserdam

Wethouder Arjan Kraijo opent het eerste deel van het opgeknapte Lammetjeswiel

6 juli 2017

ALBLASSERDAM - Op woensdag 5 juli opende wethouder Arjan Kraijo het eerste deel van het Lammetjeswiel dat onlangs is opgeknapt. De afronding van deze fase en de opening van het zomerseizoen werd gevierd met iedereen die zich had ingespannen om de herontwikkeling van het Lammetjeswiel mogelijk te maken.

Wethouder Arjan Kraijo vertelde in zijn oeningstoespraak over de eerste fase en doorkijk naar de tweede fase, waarna de heer Roeland Buijsse, namens de Landschapstafel Alblasserwaard Vijfheerenlanden, een toelichting gaf over hun rol in dit project en volgde de ondertekening van de zogenaamde penvoerdersovereenkomst om de subsidieverstrekking te bezegelen. Hierna gaf Roeland Buijsse een toelichting over de samenwerking tussen scholen en gemeente en werd een overeenkomst hierover ondertekend. Hierna volgden nog toespraken van Robert de Keijzer, Joel Smit en Mariska Koolmees van stichting Lammetjeswiel over het bestuur, het proces en over de ideeën voor activiteiten

Werkzaamheden eerste fase
Op 21 juni jongstleden zijn de werkzaamheden voor de eerste fase van het recreatiegebied Lammetjeswiel afgerond. Het zandstrand is vergroot, er is een zitrand omheen geplaatst en een nieuw asfaltpad aangelegd. Ook de toiletgroep en twee bruggen zijn vervangen. Verder is er een watertappunt geplaatst, waar iedereen gratis drinkwater kan pakken. Er wordt al flink gebruik gemaakt van de nieuwe fitnesstoestellen en de nieuwe steiger aan het water. De visvereniging heeft aan de overkant van het water twee steigers laten aanleggen.

Wethouder Arjan Kraijo: "Ik ben erg blij met het resultaat tot nu toe. Het is echt al enorm opgeknapt. Het Lammetjeswiel is dus klaar voor een mooie zomer. Onze inwoners kunnen hier heerlijk ontspannen op de ligweide of op het vergrote strand, maar ook sportief bezig zijn. Een prachtig resultaat van een project dat we samen met de samenleving hebben opgepakt."

Vanaf 10 juli zal Arie Taal weer met zijn mobiele horecakar in het Lammetjeswiel staan. Op de
Facebookpagina van de stichting Lammetjeswiel worden data en tijden gepubliceerd. Kijk op
www.facebook.com/StichtingLammetjeswiel.Na de zomer start de tweede fase
Vanaf september wordt verder gewerkt aan de herinrichting. Dan worden de sloten en waterpartijen gebaggerd, de natuurspeelplaats aangelegd, nieuwe waterlopen gegraven, natuurvriendelijke oevers
aangelegd, nieuwe bruggen en het amfitheater aangelegd, bruggen vervangen, oude asfaltpaden
hersteld en een fruitboomgaard ingericht.

De Provincie Zuid-Holland verstrekt voor deze fase een subsidie van €100.000 via het meerjarenprogramma van de Landschapstafel Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Hiervoor ondertekenen de gemeente en de penvoerder van de Landschapstafel op 5 juli een overeenkomst. Volgens planning is de herinrichting helemaal afgerond in het voorjaar van 2018.Samenwerking met scholen
Aan de tweede fase gaan leerlingen van het Wellantcollege en het Da Vinci College meewerken. Deze
scholen streven naar projecten in de praktijk, waarbij zij leerlingen mee kunnen laten werken met bedrijven in hun sector. Dit geldt zowel voor de groenopleiding als de (civiel)technische. Het Lammetjeswiel geeft voor meerdere opleidingen mogelijkheden om met leerlingen hierop aan te haken.

Daarnaast start de uitvoering van de tweede fase gelijk met het nieuwe schooljaar waardoor leerlingen gelijk kunnen instromen. Gemeente en scholen zien het Lammetjeswiel als een opmaat naar een intensievere samenwerking en ondertekenen hiervoor een intentieverklaring om dit voor de toekomst te borgen.

Foto's: Joop Aret.


Deel dit bericht met je vrienden!