maandag 18 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Onderzoek naar blauwalg in Lammetjeswiel

2 augustus 2017 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - In de zomerperiode zijn veel mensen graag in en om het water buiten. Het is belangrijk om dan vooraf goed geïnformeerd te zijn over de kwaliteit van het zwemwater en of er blauwalg aanwezig is.

Tijdens een reguliere watercontrole door het Waterschap is dinsdagochtend 1 augustus geconstateerd dat er op het water van het Lammetjeswiel een drijflaag lag. Ook lag er een laag op een stilstaande poel op het strandje. Dit zou kunnen duiden op blauwalg.

Er zijn direct monsters genomen en uit voorzorg is een waarschuwingssticker op het bord bij het strandje geplakt. De gemeente verwacht de uitslag van de watermonsters donderdag 3 augustus. De laag op de stilstaande poel is inmiddels opgeruimd. Blauwalg kan huidirritatie en maag- en darmstoornissen veroorzaken.

Het is nog niet duidelijk wat dit veroorzaakt heeft. De afgelopen vier jaar is de waterkwaliteit in het Lammetjeswiel steeds uitstekend geweest. Sinds mei 2014 staat er een pomp in het water om de waterkwaliteit op peil te houden. Deze pomp draait afhankelijk van de weersomstandigheden zo'n 8 uur per dag.

Op advies van de Omgevingsdienst Midden Holland (die de kwaliteit van het zwemwater in de gaten houdt) draait de pomp voorlopig permanent om stroming in het water te houden.

Kenmerken en klachten
Blauwalg wordt gevormd door een bacterie en ontstaat vooral in stilstaand water, zoals in plassen en meren. Het wordt gekenmerkt door een meestal blauwgroene drab die als olie op het water drijft. Wanneer deze laag dik wordt en de wieren dichter op elkaar gaan drijven, sterven de blauwwieren af en kunnen dan giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Blauwalg in het zwemwater kan irritatie aan ogen of huid veroorzaken. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms zelfs grotere gezondheidsproblemen.

Wat kunt u doen en wat doet de gemeente?
Bent u in aanraking geweest met blauwalg? Spoelt u zich dan goed af onder de douche. Douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater. Het zwemwater in Sandelingen-Ambacht wordt regelmatig gecontroleerd. Als er blauwalg is geconstateerd, worden er waarschuwingsborden geplaatst. Het is dan af te raden te zwemmen, varen of pootjebaden. Ook honden kunnen beter op het droge blijven.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de kwaliteit van het zwemwater? Ga naar zwemwater.nl

Lees meer over:

gemeente lammetjeswiel blauwalg
Deel dit bericht met je vrienden!