zaterdag 10 april 2021

Alles over Alblasserdam

Het leeft, kraakt en piept: Jongeren kiezen voor het molenaarsvak

1 september 2017 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERWAARD - Op zaterdag 9 september, tijdens Open monumentendag, zullen nagenoeg alle  molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden opengesteld zijn voor publiek. Molenstichting SIMAV, de Stichting tot Instandhouding van de Molens van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, maakt zich reeds 60 jaar hard voor dit historische erfgoed.

Molenaars vertellen graag over de vroegere en huidige functie van deze imposante bouwwerken. Als iconen van het polderlandschap maken ze een belangrijk deel uit van het gebied. Niet alleen blijft de geschiedenis bewaard en grijpbaar voor de huidige en volgende generatie, ook zal altijd het belang van onze droge voeten levend gehouden worden door deze unieke en ontzagwekkende droogleggers.

Binnen de groep grijzer wordende molenaars zijn ook jonge liefhebbers te bespeuren. Zij waarborgen de continuïteit van dit oude vak. Cees van der Wal (31), fotograaf van beroep en vrijwillig molenaar; “Veel mensen kennen een molen als ‘een ding dat in het weiland staat’. Voor mij is het meer. Het leeft, kraakt en piept. Daardoor beleef je hoe het vroeger was. Het is prachtig om een eeuwenoude machine te bedienen. Je werkt in de natuur met de natuur. Daarnaast vind ik het van belang dat de Alblasserwaard én Nederland blijft beseffen dat we op een uniek stukje land wonen. Zonder molens geen polderlandschap. Daarom moet dat bewaard blijven voor de toekomst. Dat kun je op een paar manieren doen; met geld (wat hard nodig is) maar ook met educatie. En daarvoor is het van belang dat molens blijven draaien. Alleen dan kan je laten zien wat deze eeuwenoude werktuigen voor werk hebben verzet.” Cees is molenaar van de Kleine Molen in Streefkerk. Ook Tony Hop (19) heeft het ‘molenvirus’ te pakken. Tony: ”Het mooiste aan het molenaarsvak vind ik dat je zoveel werk kunt verzetten met zoiets simpels als de wind!” Tony is tweede molenaar van de Middelmolen in Molenaarsgraaf. Ook hij is op de Open Molendag bereid alles te vertellen over de werking van de molen.

Tijdens Open Molendag wordt in de molen of via de website de mogelijkheid geboden vriend te worden van de molenstichting. Voor meer info, een overzichtskaart en adressen van de molens: www.simav.nl

Deel dit bericht met je vrienden!