vrijdag 22 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Sloop gebouwen op voormalig Bochanenterrein vordert gestaag

6 september 2017

ALBLASSERDAM - Op de plaats van het oude Bochanen terrein verrijst binnen anderhalf jaar een mooi en modern complex, de Plantagewerf genoemd. Dit complex gaat bestaan uit een supermarkt en een aantal dagwinkels met daarboven een aantal koop- en huurappartementen. Ook wordt een parkeerterrein aangelegd voor bezoekers.

Foto 15 boven: De Alblasserdamse Berg: Deze foto is gemaakt in de vroege ochtend dinsdag 17 oktober, rond een uur of acht, en weer ongeveer op dezelfde plek als de meeste foto's in deze serie.

Hennie van der Zouw is van plan om genoemde sloop en bouw op de voet te volgen, en geregeld op Alblasserdam.net voortgangfoto's te plaatsen. Zijn bedoeling is om te proberen deze foto's steeds ongeveer vanaf de zelfde plek te gaan nemen, om zo de ontwikkeling van deze bouwplaats op de voet te volgen.

-.-

Hieronder de eerste twee series:

Hoofdstuk 1: De Sloop
Foto 14 hieronder: Bergen werk verzet in vergelijking met twee dagen eerder. Deze foto is gemaakt in de middag van vrijdag 13 oktober, rond een uur of vier, en weer wat dichterbij dan de vorige foto's in deze serie.

Foto 13 hieronder: Alle resten puin liggen nog steeds op een grote hoop. Deze foto is gemaakt in de middag van woensdag 11 oktober, rond een uur of vier, en wat dichterbij dan de vorige foto's in deze serie.

Foto 12 hieronder: Alle resten puin op een grote hoop. Deze foto is gemaakt in de ochtend van dinsdag 3 oktober, rond een uur of 8.

Foto 11 hieronder: Alle puin is netjes weggehaald en wat nu? Deze foto is gemaakt in de ochtend van maandag 25 september 2017, rond een uur of 10.

Foto 10 hieronder: Alle puin is netjes weggehaald en opgeruimd, en het wachten is nu op de voorbereidende bouwwerkzaamheden. Deze foto is gemaakt op de mistige ochtend van donderdag 21 september 2017.

Foto 09 hieronder: Het terrein is opgeruimd en moet nog egaal gemaakt worden. Deze foto is gemaakt in de vroege ochtend van maandag 18 september 2017.

Foto 08 hieronder: De sloop is gedaan, het terrein moet nu worden opgeruimd. Deze foto is gemaakt in de vroege ochtend van vrijdag 15 september 2017.

Foto 07 hieronder: 14 september 2017: Alle resten van de sloop worden opgeruimd. Deze foto is gemaakt in de ochtend van 14 september, ten tijde van het grote verkeersinfarct van die ochtend.Foto 06 hieronder. Het laatste huis op het vroegere Bochanen terrein ligt nu ook plat. Deze foto is 's morgens vroeg op maandag 11 september 2017 gemaakt.

Foto 05 hieronder. De sloop van het laatste huis op het vroegere Bochanen terrein. Deze foto is 's morgens vroeg op vrijdag 8 september 2017 gemaakt.Foto 04 hieronder. De sloop werkzaamheden op het vroegere Bochanen terrein vorderen gestaag. Alle bebouwing ligt plat. Deze foto is 's morgens vroeg op donderdag 7 september 2017 gemaakt.Foto 03 hieronder: De sloop vordert gestaag. Foto genomen op woensdagochtend 06 september 2017 rond kwart voor acht.

Foto 02 hieronder: Inmiddels wordt er al hard gewerkt aan de sloop van de huidige gebouwen en het bouwrijp maken van het terrein. Foto gemaakt in de vroege ochtend van 1 september 2017.Foto 01 hieronder: De start van de werkzaamheden op de plaats van de komende Plantagewerf. Foto gemaakt op 30 augustus 2017 vanaf de Plantageweg.

-.-

Hoofdstuk 0: De Plannen
Hieronder een uitgebreide bespreking van de plannen voor de toekomstige Plantagewerf. Na de zomer start projectontwikkelaar BM Projectontwikkeling met de voorbereidende werkzaamheden voor nieuwbouw op het oude Bochanenterrein aan de Plantageweg. Dit heeft hij wel heel letterlijk genomen, want de sloopwerkzaamheden van de oude panden zijn inmiddels begonnen, en de zomer lijkt voorbij.....

Op dit terrein komen supermarkt Dirk en een aantal dagwinkels met daarboven 11 koopappartementen en 14 huurappartementen. Ook wordt een parkeerterrein aangelegd voor bezoekers van de winkels. De oplevering staat gepland voor eind 2018.

Op het terrein staan nu nog enkele panden. Deze worden gesloopt. Het stenen materiaal wordt vermalen tot gebroken puin en zoveel mogelijk hergebruikt voor de wegfundering op de locatie. Daarna wordt het gebied bouwrijp gemaakt door onder andere kabels, riool en andere leidingen aan te leggen en het terrein vlak te maken.

In oktober kunnen naar verwachting de eerste heipalen de grond in. Het heien neemt ongeveer één week in beslag. Verder duurt de bouw ongeveer één jaar. Eind 2018 kunnen de nieuwe winkels worden geopend en kunnen de bewoners intrek nemen in hun nieuwe appartement.

Afbeelding hierboven: Nieuwe Plantagewerf in vogelvlucht. De nieuwe Plantagewerf van bovenaf gezien met op de voorgrond de Plantageweg (Artist impressies deze en andere afbeeldingen: BM Projectontwikkeling).


Afbeelding hierboven: De nieuwe Plantagewerf zijaanzicht (gezien vanaf de Plantageweg)

Afbeelding hierboven: De nieuwe Plantagewerf vooraanzicht (gezien vanaf de Cornelis Smitstraat)

Uiteraard wil de aannemer de overlast tijdens sloop en bouw zoveel mogelijk beperken. In het dichtbebouwde gebied met woonstraten en bedrijfspanden zal enige overlast niet te voorkomen zijn. Het bouwverkeer zal via de Plantageweg de bouwlocatie op- en afrijden. De bouwkeet zal op het terrein zelf komen te staan. De verkeersoverlast zal daardoor minimaal zijn. Daarnaast zal het slopen, heien en opbouwen geluidsoverlast kunnen geven. De werkzaamheden vinden daarom niet vóór 7.00 uur plaats. De projectontwikkelaar heeft de omwonenden gedurende de voorbereiding betrokken bij de plannen en zal de direct omwonenden voorafgaand aan de start van de werkzaamheden verder informeren over de planning en mogelijke overlast.

Wethouder Arjan Kraijo: "Met dit project, dat 'De nieuwe Plantagewerf' wordt genoemd, knappen we weer een stukje van het centrum van Alblasserdam op. In 2016 stelde de gemeente een centrumvisie vast met verschillende ontwikkellocaties in het centrumhart en de directe omgeving, waaronder het Raadhuisplein, Bos Rijkee en dit oude Bochanenterrein. Hiermee moet het centrum van Alblasserdam binnen tien jaar dé ontmoetingsplek van het dorp worden waar functies logisch met elkaar verbonden zijn en waar inwoners, ondernemers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten."

Bron afbeeldingen: Gemeente Alblasserdam.
Foto's: Hennie van der Zouw

Deel dit bericht met je vrienden!