maandag 12 april 2021

Alles over Alblasserdam

Nieuwe bestemming voor het gebied Mercon-Kloos

11 september 2017

ALBLASSERDAM - Projectontwikkelaar Whoonapart wil gebiedsontwikkeling met oog voor omgeving en cultuurhistorie. Het terrein van Mercon-Kloos aan de West Kinderdijk in Alblasserdam wordt opnieuw ontwikkeld. Decennialang vonden er bedrijfsactiviteiten plaats op dit terrein, maar daaraan komt binnenkort een einde. Projectontwikkelaar Whoonapart heeft een hoog ambitieniveau bij de ontwikkeling van bedrijfsterrein naar een woon-, werk- en recreatiegebied. Omwonenden zijn hierover onlangs geïnformeerd.Uniek aan het water
De prachtige locatie is gelegen tussen de rivier De Noord, de door het landschap kronkelende West Kinderdijk en het gelijknamige molengebied.

“We willen een gebied ontwikkelen waar plezierig en duurzaam gewoond en gewerkt wordt en waar plaats is voor recreatie. Dit willen we doen met oog voor de kernwaarden van Gemeente Alblasserdam met toegankelijke oevers, een veilige fietsroute en met veel groen en relatie met water,” aldus de directeur van Whoonapart Jaco Poldervaart. Wethouder Kraijo is blij dat er nu schot in de zaak komt, want de gemeente ziet veel aanknopingspunten, zoals de loods die in dit plan verdwijnt en dat het gebied weer teruggegeven wordt aan de inwoners. (Zie foto's)

De eerste schetsverkenning geeft een invulling van patiowoningen, appartementen, zorgappartementen, gebouwde parkeervoorzieningen, (klein) designhotel, commerciële ruimten met invulling van cultuurhistorie, openbare voorzieningen zoals watertaxi en vrije kavels.

Inwoners betrekken
Voordat er een definitief ontwerp is en gebouwd kan worden, vindt er nog de nodige afstemming met alle betrokkenen plaats. Whoonapart en Gemeente Alblasserdam wil de ontwikkeling van het gebied samen doen met inwoners. In de komende periode gaat Whoonapart dan ook in gesprek met onder andere inwoners. Op 26 september vindt daarvoor een eerste inloopavond plaats. Gemeente Alblasserdam speelt een faciliterende rol in dit proces.

Vervolgens wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Deze wordt in de laatste periode van dit jaar uitgewerkt in een definitief ontwerp. Dit alles kan dan begin volgend jaar leiden tot een stedenbouwkundig plan en de start van een bestemmingplan procedure, die ongeveer een jaar kan duren.

Foto's: Joop Aret.

Lees meer over:

plannen mercon kloos
Deel dit bericht met je vrienden!