vrijdag 22 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Alblasserdam kiest voor LED-verlichting met warm wit licht

19 september 2017 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Op basis van uitkomsten van een enquête onder bewoners aan de Van Eesterensingel gaat de gemeente Alblasserdam bij nieuwe openbare verlichting in woongebieden in het vervolg standaard LED-verlichting met warm wit licht toepassen. Gedurende een lange proefperiode zijn op een deel van de Van Eesterensingel zes verschillende kleuren LED-verlichting uitgeprobeerd. Uit de reacties van bewoners blijkt dat openbare verlichting die warm wit licht uitstraalt als het meest prettig wordt ervaren.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet de enige reden waarom de gemeente overgaat op energiezuinige LED-verlichting. Behalve de onderhoudskosten neemt ook de lichtvervuiling af. Verlichting van lantaarnpalen moet niet alleen een gevoel van veiligheid geven, maar door bewoners ook als prettig worden ervaren.

Een belangrijke reden voor de gemeente om bewoners bij het bepalen van de kleur te betrekken. Veel lantaarnpalen staan voor of dicht bij huizen waardoor verlichting ook storend kan zijn. "Het gevoel van veiligheid mag echter nooit in het geding zijn. Door bewoners bij de beoordeling te betrekken hebben we een verantwoorde keuze kunnen maken'', aldus wethouder Peter Verheij.

Eerste kwartaal 2018
Het is de bedoeling de andere proefvakken op de Van Eesterensingel in het eerste kwartaal van 2018 van dezelfde warm witte LED-verlichting te voorzien.

Foto: Warme witte LED-verlichting aan de Van Eesterensingel (Bron foto: Gemeente)

Deel dit bericht met je vrienden!