woensdag 20 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Gemeente, onderwijs en aannemerij werken samen in vernieuwing Recreatieplas Lammetjeswiel

5 december 2017

ALBLASSERDAM / DORDRECHT - Op maandag 4 december hebben studenten van het ROC Da Vinci College en Wellantcollege, aannemer Verkuil & Moree en wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst van de tweede fase van de herinrichting van recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Onder aanvoering van Verkuil & Moree starten de mbo-studenten nog dit jaar met het uitvoeren van het project.

Wethouder Kraijo benadrukte tijdens zijn speech dat het recreatiegebied Lammetjeswiel van grote betekenis is voor de inwoners van Alblasserdam. “Toen in de gemeenteraad werd besloten dat het Lammetjeswiel een grondige opknapbeurt nodig had, hebben wij bewoners gevraagd om met ideeën en wensen te komen. Daaruit is de Stichting Lammetjeswiel ontstaan die samen met een landschapsarchitect een schetsontwerp heeft uitgewerkt. Dat schetsontwerp is door studenten verder uitgewerkt, gepresenteerd in de gemeenteraad en wordt nu samen met de aannemer uitgewerkt en geconcretiseerd. Dit project is een schoolvoorbeeld van multidisciplinaire samenwerking.” De wethouder ziet met vertrouwen tegemoet dat het recreatiegebied op een duurzame manier wordt ingericht door de studenten en de aannemer. Aannemende partij Verkuil & Moree uit Streefkerk is enorm gemotiveerd om samen met de studenten daadwerkelijk tot actie over te gaan. André Moree, Algemeen directeur, sprak over een bijzonder moment en is vastberaden samen het project tot een succesvol einde te brengen. De bijvangst voor de buitenruimte specialist is dat de studenten kennismaken met het bedrijf, dat net als velen anderen kampt met personeelstekorten.Praktijk en onderwijs samenbrengen
Met het ondertekenen van deze overeenkomst zoeken gemeente, overheid en bedrijfsleven elkaar op in samenwerking. Daar zijn de onderwijspartijen Da Vinci College en Wellantcollege zeer trots op. "De Gemeente Alblasserdam kiest voor een andere aanpak dan gebruikelijk en dat vereist een ondernemende en ruime blik. Wij zijn blij met het commitment van de aannemer en het vertrouwen dat de gemeente heeft in onze organisatie maar vooral in de capaciteiten van onze studenten. Voor hen is het de beste leerschool denkbaar om met een concreet omvangrijk project als Lammetjeswiel aan de slag te kunnen gaan." aldus Michel Pipping, domeinleider Gebouwde Omgeving van het Da Vinci College. "In dit project hebben studenten een leidende rol. Zij hebben de contractstukken voorbereid voor de aanbesteding en werken nu aan de uitwerking van de vergunningsaanvraag en de technische productietekeningen. Vanaf januari 2018 gaan ze het werk dat ze zelf voorbereid hebben in de praktijk realiseren. Dankzij dit project kunnen wij een uitdagende en vernieuwende vorm van onderwijs aanbieden. Onze studenten zijn van voorbereiding tot en met uitvoering betrokken bij een concreet werk. Dat is uniek."

Project Lammetjeswiel
In juni 2017 werd ee eerste fase van de werkzaamheden in het Alblasserdamse recreatiegebied afgerond. In deze fase werden diverse voorzieningen aangelegd; een vergroot zandstrand met een betonnen zitrand, een steiger en een nieuw asfaltpad. Ook is er nu een watertappunt, nieuwe fitnesstoestellen en een oplaadpunt dat werkt op zonne-energie. De tweede fase behelst onder andere het baggeren van sloten en waterpartijen en het aanleggen van een natuurspeelplaats en natuurvriendelijke oevers. De tweede fase van de herinrichting van het Lammetjeswiel zal in het tweede kwartaal van 2018 afgerond worden.

Foto's: Studenten Infra van het Da Vinci College zien er naar uit om met echte machines aan de slag te gaan en hun kennis in de praktijk te toetsen en uit te breiden. (Bron foto's: Da Vinci College)

Deel dit bericht met je vrienden!