Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Drechtraad doet onderzoek naar Lightrail langs Alblasserdam naar Rotterdam' Voorbeeld van een Lightrail (Bron foto: Wikipedia)
14dec 2017

Drechtraad doet onderzoek naar Lightrail langs Alblasserdam naar Rotterdam

ALBLASSERDAM - Op dinsdag 12 december is de Spooragenda 2040 in de Drechtraad besproken. Een onderdeel vormt de Lightrail, een voorstel om de Merwede-Linge lijn vanuit Sliedrecht door te trekken langs Papendrecht, Alblasserdam en Ridderkerk naar Rotterdam.

Alle partijen in de Drechtraad, met uitzondering van SP en ProSliedrecht, hebben ingestemd om verder onderzoek naar te doen of dit financieel en praktisch mogelijk is.

Niet meer omrijden via Dordrecht
Een groot deel van de reizigers vanaf de Merwede-Linge-lijn (MLL) stapt in Dordrecht over naar Rotterdam. Een mogelijke gedachte om deze reizigers beter te kunnen bedienen, is de lijn vanuit Gorinchem naar Sliedrecht over nieuw spoor doortrekken langs Papendrecht, Alblasserdam en Ridderkerk, en daarna aansluiten op het Rotterdamse metronetwerk.

Financiën
Het belangrijkste bezwaar hiertegen is (gegeven de huidige infrastructuur) dat de investering hiervoor erg hoog is. Daarvoor zou ongeveer 18 kilometer nieuw spoor nodig zijn, wat grofweg neerkomt op een investering van ruim € 0,5 miljard. De bijbehorende extra beheer- en onderhoudskosten bedragen ongeveer € 14 miljoen per jaar. Exploitatiekosten zijn afhankelijk van het precieze netwerk wat gereden wordt, maar naar verwachting kan de exploitatie ongeveer kostenneutraal plaatsvinden.

Lightrail
Lightrail is een verzamelnaam van spoorvervoersystemen die zich ergens tussen trein, metro en tram in bevinden: sneller dan een tram, lichter en goedkoper dan een trein.

Bron foto: Wikipedia. (Lightrail in Zoetermeer)Deel dit bericht met je vrienden!