woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

Alblasserdamse kunsthistoricus Ineke de Jong - den Hartog schreef: 'Een Mier op je Bord'

31 mei 2018 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - De Alblasserdamse kunsthistoricus Ineke de Jong - den Hartog schreef een boek waarin ouders en leerkrachten ontdekken hoe ze met kinderen aandacht kunnen besteden aan de mooie dingen om hen heen. Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Daarnaast biedt het boek een stukje bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.

Ieder kind is een kunstenaar, wordt weleens gezegd. Veel kinderen zijn inderdaad creatief. Ze houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten kinderen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit. Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Dit boek geeft handvatten om kinderen en kunst bijeen te brengen. Met behulp van herkenbare situaties, prikkelende vragen en concrete tips kunnen ouders en leerkrachten al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek een stukje bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.

De eerste helft van het boek is algemeen van karakter. In de tweede helft van het boek wordt er dieper in gegaan op drie verschillende takken van kunst: BEELDEN, MUZIEK en TAAL.

Vanuit hun vakgebied lazen en dachten verschillende mensen met ‘Een mier op je bord’ mee. Dat zijn Chiel Jan van Hofwegen (musicus met een uitgebreide lespraktijk), Tijs Huisman (beeldend kunstenaar en oud-docent beeldende vorming) , Johanna Kievith – den Hartog (leerkracht en harpist), Marieke Luiten – van Meijeren (kunsthistoricus en schrijver), Annemarie Prins (kinderboekenrecensent en eindredacteur Platform Christelijke Kinderboeken) en Christine Stam – van Gent (schrijver).

Lees meer over:

creatief kinderen boek kunst ouders
Deel dit bericht met je vrienden!