woensdag 20 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Opnieuw negatief zwemadvies Lammetjeswiel

13 augustus 2018 (door Josette Huisman)

ALBLASSERDAM - De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft op 10 augustus opnieuw een negatief zwemadvies afgegeven voor het Lammetjeswiel in verband met blauwalg. Wekelijks controleert de Omgevingsdienst Midden-Holland in opdracht van de provincie het water in de zwemplas. Op basis van de uitkomst wordt een zwemadvies afgegeven.

De afgelopen warme weken is het zwemwater in dit natuurbad wisselend van kwaliteit. Dit leidt soms tot een waarschuwing voor blauwalg en als er meer blauwalg voorkomt tot een negatief zwemadvies. Dit laatste is nu het geval.

Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden.

Wat is blauwalg?
Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. Het kan huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken. De blauwalg lijkt op een blauw/groene olieachtige laag die op het water ligt en kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen.

Blauwalg is altijd aanwezig, maar bij rustig en warm weer is de kans groot dat de concentratie oploopt. ,,Toen het weken achter elkaar extreem droog en warm weer was, is er te veel blauwalg ontstaan. Het gehalte blauwalg kan ook zomaar weer dalen, zeker als de temperatuur zakt en het gaat regenen en waaien'', zegt Lex Koelewijn, beheerder openbare ruimte bij de gemeente Alblasserdam.

Maatregelen tegen blauwalg
De gemeente krijgt regelmatig de vraag of blauwalg voorkomen of bestreden kan worden. ,,Helaas is dat niet het geval'', reageert Koelewijn. ,,Het ontstaan van blauwalg is een natuurlijk proces. Waar het de kop opsteekt heeft meer te maken met geluk of pech dan met wat de overheid doet of nalaat. We hebben het geluk dat het Lammetjeswiel diep is. Vanaf mei draaien permanent pompen waardoor het water in beweging is en het warme water zich mengt met koud water uit het diepere deel.''

Eerder al zijn bomen gesnoeid om neerdwarrelend blad in de plas te voorkomen. Ook is blad en slib op ondiepe plekken van de plas verwijderd zodat het water daar minder snel opwarmt. In sommige zwemplassen wordt geëxperimenteerd met verdunde waterstofperoxide. Lex Koelewijn:  ,,Daar kiezen wij niet voor. Er is nog te weinig bekend over de gevolgen voor de vissen en het andere waterleven.''

Op www.zwemwater.nl kunt u zien wat de waterkwaliteit is in het Lammetjeswiel en in de andere zwemplassen in de regio.

Lees meer over:

lammetjeswiel blauwalg
Deel dit bericht met je vrienden!