Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Aandeel zonne-energie Alblasserdam ver onder gemiddelde' Archieffoto zonnepanelen op basischool Het Kompas
31aug 2018

Aandeel zonne-energie Alblasserdam ver onder gemiddelde

ALBLASSERDAM - Een inwoner uit Alblasserdam wekt op jaarbasis gemiddeld 48,9 kWh aan zonne-energie op. Dat is slechts 1,4 procent van wat een huishouden op jaarbasis normaliter aan stroom verbruikt. Het landelijke gemiddelde ligt met 126 kWh per inwoner per jaar dan ook een stuk hoger. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl. De energievergelijker raadpleegde CBS-cijfers uit de klimaatmonitor databank.

Omringende gemeenten
Ook andere gemeenten in de omgeving scoren slecht op het gebied van hernieuwbare energie, zoals Dordrecht (42 kWh) en Papendrecht (62 kWh). Het gemiddelde in heel de provincie Zuid-Holland ligt op 62,2 kWh per inwoner per jaar.

In de gemeente Alblasserdam zijn ruim 4,5 procent van de woningen voorzien van één of meerdere zonnepanelen. Dat is ongeveer hetzelfde als in de rest van de provincie. Maar in heel Nederland heeft 7 van de 100 woningen zonnepanelen op het dak.

Potentie
In Alblasserdam is in ieder geval genoeg potentie voor meer zonnepanelen. Er is weinig hoogbouw en de gemeente betaalt middels subsidie mee aan de aanschaf van panelen. Op de energiesubsidiewijzer staat meer informatie.

Kortom, op het gebied van duurzaamheid scoort Alblasserdam nog geen hoge ogen. Toch kun je als inwoner van de gemeente ook op andere manieren een steentje bijdragen aan een groenere samenleving. Zo kun je kiezen voor een groene energieleverancier, een zonneboiler of een warmtepomp. Tot slot bestaat er de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een windenergie coöperatie.

Elektrisch rijden
Qua elektrisch rijden scoort Alblasserdam iets boven het gemiddelde in Nederland. Ruim 1,5 procent van de auto’s is elektrisch aangedreven. Hiertoe behoren zowel volledig elektrische auto’s als plug-in hybriden.Deel dit bericht met je vrienden!