dinsdag 7 december 2021

Alles over Alblasserdam

Strijd tegen dronegebruik bij Kinderdijk

11 september 2018 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - De gemeenten Molenwaard en Alblasserdam zijn een campagne gestart om het gebruik van drones bij de molens van Kinderdijk tegen te gaan. Volgens het campagneteam Holland Spoor hebben bewoners geluidsoverlast van deze vliegende camera's en wordt hun privacy geschaad.

Om hoeveel klachten het gaat, kan campagnecoördinator Sander Bruggeling niet vertellen: "Er zijn geen harde cijfers, maar het gaat wel om een serieus aantal." Werelderfgoed Kinderdijk ligt in een Natura 2000-gebied, waar ook niet zomaar gevlogen mag worden met een drone.

Social media
Er wordt op verschillende manieren duidelijk gemaakt dat de vliegende camera's niet gewenst zijn. Zo staan er borden bij Kinderdijk die dat aangeven. Ook zijn gidsen en toeristenbureaus op de hoogte gebracht dat er geen drones mogen vliegen.

Lees ook: 'Toeristen denken dat Kinderdijk een openluchtmuseum is'

Verder is er een campagne op social media. "De meeste dronegebruikers komen uit de regio, dus zij zijn via social media makkelijker te bereiken", aldus Bruggeling.

Wetgeving
Het liefst ziet Bruggeling dat er een algeheel verbod komt op het gebruik van drones bij de molens van Kinderdijk. "Dat zou het mooiste zijn, maar zo simpel is dat niet."

Lees ook: Ed Aldus juicht verplicht dronevliegbewijs toe

De mogelijkheden om te controleren zijn 'redelijk beperkt'. Om te mogen vliegen met een drone zijn verschillende documenten al verplicht. Deze dronepiloten moeten aantoonbaar overlast geven en ter plekke betrapt worden voordat zij een boete kunnen krijgen. De boete is dan 410 euro.

Gemeente Molenwaard is al in gesprek geweest de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Justitie en Veiligheid om de wetgeving rondom drones aan te passen. Momenteel is er een aanpassing van de wetgeving in de maak, vooral op het gebied van privacy en veiligheid.

Bron: RTV Rijnmond.

Zie ook:

Lees meer over:

kinderdijk drone
Deel dit bericht met je vrienden!