Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Alblasserdamse initiatiefnemer Nashville-verklaring trekt zich terug'
10jan

Alblasserdamse initiatiefnemer Nashville-verklaring trekt zich terug

ALBLASSERDAM - Dominee Cees Sonnevelt uit Alblasserdam heeft zich teruggetrokken uit de werkgroep achter de Nashville-verklaring. Dat is volgens Trouw gebeurd om persoonlijke redenen. De andere opstellers maken pas op de plaats.

De ophef over het orthodoxe anti-homodocument is de initiatiefnemers niet in de koude kleren gaan zitten. "De verklaring heeft heel erg veel losgemaakt. Het zijn zeer bewogen dagen geweest", zegt een Zeeuwse predikant in Trouw.

Dinsdagavond hebben de opstellers de koppen bij elkaar gestoken. "We merkten dat verschillende passages uit de tekst verwarring hebben opgeroepen en anders gelezen werden dan we bedoelden. Dat vraagt dus om een nadere verklaring. Daar gaan we aan werken."

In de tussentijd stoppen de predikanten met het inzamelen van handtekeningen onder het document. "Het is tijd voor reflectie."

Studiedag
De Nederlandse tekst van de Nashville-verklaring verscheen afgelopen weekend online als opmaat naar een studiedag van orthodoxe protestanten over homoseksualiteit. Dat congres moet binnen een paar maanden worden gehouden. In de tussentijd willen de predikanten radiostilte.

Eigenlijk zou de verklaring pas later online komen, vertellen de initatiefnemers tegen Trouw. Maar twee hoogleraren die waren gevraagd om het manifest te ondertekenen, stuurden een ingezonden stuk naar het Reformatorisch Dagblad om uit te leggen waarom ze hun handtekening hadden geweigerd.

"Daardoor kwamen dingen in een stroomversnelling", aldus dominee Piet de Vries uit Boven-Hardinxveld eerder deze week in Trouw. De verklaring werd zaterdag online gezet, samen met de namen van zo’n 250 ondertekenaars, van wie er enkele tientallen uit de regio komen. (De namen en de verklaring zijn inmiddels weggehaald. Redactie).

De verklaring zorgde voor een golf van verontwaardiging, ook vanuit de kerken. Diverse kerken hebben deze week regenboogvlaggen gehesen om te laten zien dat zij niet anti-homo zijn.

In de tekst van het Nasville-document staat dat 'God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw'. Verder is het 'zondig om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren.'

De tekst is de Nederlandse vertaling van de Amerikaanse Nashville-verklaring van twee jaar geleden. Daarin werd uitgelegd hoe christenen moeten omgaan met geloof, het huwelijk en seksualiteit.

Een van de ondertekenaars is de fractieleider van de SGP, Vlaardinger Kees van der Staaij. Hij kreeg op social media zondag veel kritiek voor zijn standpunt. Een twitteraar schreef zelfs dat hij aangifte heeft gedaan tegen de SGP-leider.

De gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteiten de lijst met predikanten die haar hebben ondertekend, zijn inmiddels niet meer online te raadplegen.

Bron: RTV Rijnmonod.

Zie ook:
Maker filmpje Van der Staaij not amused (wo, 9 jan 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!