Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Maansverduistering goed te zien in onze regio'
21jan

Maansverduistering goed te zien in onze regio

ALBLASSERDAM - Wie de wekker zette of maandag sowieso al vroeg opstond, kon een bloedrode maan aan de hemel zien staan. Dat was een totale maansverduistering. Wie hem miste, moet lang wachten. De volgende maansverduistering in Nederland is pas 7 september 2025.

"Het was zeker de moeite. De maansverduistering zat tegen het ochtendlicht aan. En door het vriesweer was het erg helder" zegt weerman Jules Geirnaerdt.

Als er al wat bewolking was, heeft de maan er naar verwachting wel doorheen geschenen. "Sommige verduisteringen duren maar een paar minuten, maar deze duurt een uur. Een klein wolkje is zo weer weg."

Tijdstip
De eerste veranderingen in het maanlicht begonnen rond 3.35 uur, maar dan was er nog niet veel te zien. De echte verduistering begon rond 5.41 uur en duurde iets meer dan een uur. Dan was de maan bloedrood. Het hoogtepunt was rond 6.12 uur. Daarna duurde het een paar uur voor de maan weer als vanouds scheen.

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, gebeurde was de maansverduistering midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen.

Bron: RTV Rijnmond.Deel dit bericht met je vrienden!