Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Noordtunnel vaak afgesloten'
28jan

Noordtunnel vaak afgesloten

Op 22 januari ging de Noordtunnel alweer tijdelijk dicht door een te hoge vrachtwagen die de bewegwijzering beschadigde. Dit lijkt ondertussen een trend te worden: ook begin deze maand was dat het geval en het rommelt wel vaker rondom de tunnel. Veel streekgenoten zijn dan ook maar al te bekend met de problemen van “onze” tunnel. Is er dan eigenlijk iets aan te doen?

Een overzicht

De Noordtunnel is economisch erg belangrijk, aangezien hij de Maasvlakte en Rotterdam met de Drechtsteden en het diepere binnenland verbindt. Dit betekent dus veel vrachtverkeer van en naar de haven. De tunnel ging precies daarom open in 1992 om de Brug over de Noord te ontlasten; ruim 25 jaar later kampt hij regelmatig met mankementen. Rijkswaterstaat nam de Noordtunnel dan ook op in een groot renovatieprogramma vorig jaar. Wat is er al effectief gebeurd? Rijkswaterstaat sloot de tunnel in 2017 een tijdje af om de technische installaties te vernieuwen; er werden met name nieuwe camera’s en ventilatiesystemen geïnstalleerd. De veiligheid zou er dus op vooruitgegaan moeten zijn, maar toch zijn er regelmatig ongevallen. Hoe komt dat dan?

Hoogtemelders: de oplossing?

Het lijkt erop dat de tunnel vooral in de problemen komt door te hoge vrachtwagens. Hoogtemelders zouden het probleem van schade opgelopen door vrachtwagens moeten oplossen en zijn dus belangrijk voor het vlotte verloop van het verkeer. Immers, tot 30 maal per dag rijdt een te hoog beladen vrachtwagen een Nederlandse tunnel in! Maar wat doet zo’n hoogtemelder nu? Een dergelijke technische installatie is er om ervoor te zorgen dat vrachtwagens die meer dan 4 meter hoog – de Europese maximumnorm – beladen zijn een melding activeren. Naar aanleiding hiervan wordt de tunnel meteen afgesloten, waardoor schade en ongevallen worden voorkomen. Het kan echter voorvallen dat een bollend zeil – bijvoorbeeld door wind – al een melding veroorzaakt en een tunnel dus ten onrechte afgesloten wordt. Bovendien zijn er juist bij de hoogtemelders in de tunnel regelmatig problemen en storingen, wat ook voor tunnelafsluitingen en files zorgt. Hoewel er dus storingen zijn, blijkt uit de plannen van Rijkswaterstaat dat een vervanging van de technische installaties pas voor 2024 gepland staat. Het is dus niet waarschijnlijk dat dit op korte termijn verbetert.

Oplossingen vanuit de logistiek

Wanneer een tunnel afgesloten wordt, is dat vervelend voor de gewone automobilist, maar is dat vooral erg duur voor bedrijven. Time is nog altijd money, zeker bij transport van en naar een wereldhaven als die van Rotterdam. Ondernemers hoeven echter de oplossingen van de overheid niet altijd af te wachten. Veel logistieke bedrijven kiezen steeds vaker voor slim wagenparkbeheer, met bijvoorbeeld gps-oplossingen zoals van deze aanbieder. Zo gaat een manager niet enkel na waar een voertuig zich bevindt, maar blijft ook op de hoogte van de staat van het voertuig en van het tijds- en productiviteitsverlies door files. Bedrijven kunnen op basis van deze analyse zelf kijken welke oplossingen en alternatieven er zijn voor hun eigen transportbehoeftes. Dit is broodnodig, want de file op de A15 blijkt één van de duurste files van het land te zijn. Dit vraagt dus op de lange termijn om duurzamere oplossingen voor onze regio.Deel dit bericht met je vrienden!