Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Energiegebruik gemeente Alblasserdam fors lager dan gemiddeld'
09mei

Energiegebruik gemeente Alblasserdam fors lager dan gemiddeld

ALBLASSERDAM - Inwoners van de gemeente Alblasserdam betalen minder dan gemiddeld voor gas en stroom, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Alblasserdam maakte in 2017 maandelijks ruim €107 over aan de energieleverancier. Dit is de afgelopen jaren echter wel sterk gegroeid: in 2019 loopt dit op tot liefst €139. Dat is echter nog steeds fors minder dan de landelijke gemiddelde energierekening van €165,00.

De lagere energierekening komt tot stand door een relatief lager energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Alblasserdam stookt jaarlijks 1150 M3 gas en verbruikt 2880 kWh stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 1240 M3 gas en 2860 kWh stroom per huishouden. Het relatief lagere energieverbruik in Alblasserdam kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van bepaalde kleinere type woningen, kleinere huishoudens en een relatief hoog gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Energiekosten fors gestegen in 2019
Hoewel de energierekening van gezinnen in Alblasserdam flink is gedaald tussen 2010 tot 2017 (van €1657 naar €1303) gaan inwoners de komende jaren weer fors meer betalen voor gas en stroom. De gemiddelde energiekosten stijgen in 2019 naar ruim €139 per maand, een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2017. Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere belastingen op energie, en doordat energieleveranciers meer rekenen voor levering van gas en stroom.

Sterke toename zonne-energie in gemeente Alblasserdam
Inwoners in Alblasserdam maken steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 375 geregistreerde zonnepanelen installaties in de gemeente. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010, toen er nog maar 47 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.Deel dit bericht met je vrienden!