donderdag 1 oktober 2020

Alles over Alblasserdam

Wethouder en kinderen slaan eerste paal nieuwbouw ikc De Twijn

5 februari 2020 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Wethouder Arjan Kraijo van de gemeente Alblasserdam en de jarige Lieke en Liam uit groep 1/2 en meester Marcel van De Twijn hebben de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van christelijk integraal kindcentrum De Twijn van PIT kinderopvang & onderwijs. Dit gebeurde aan de Parallelweg 2 in Alblasserdam onder toeziend oog van kinderen, pedagogisch medewerkers, leerkrachten en leden van de kindcentrumraad van De Twijn, omwonenden en een aantal mensen die nauw zijn betrokken bij de bouw.

Wethouder Kraijo, Lieke, Liam en meester Marcel drukten op de rode knop en zetten zo de machine in werking die een stalen buis in de grond boorde die vervolgens met beton werd volgestort. Zo worden in totaal 107 palen van 18 meter lengte gemaakt en is heien niet nodig. Dat scheelt voor de omwonenden een hoop herrie en trillingen. De nieuwbouw van De Twijn is uniek in Nederland en volgens deskundigen een voorbeeld voor andere gemeenten die bezig zijn met de huisvesting van kinderopvang en basisonderwijs. Het gebouw is toekomstgericht en duurzaam en weerspiegelt het ontwikkelrecht van kinderen van 0 tot 13 jaar. Alle teamleden van De Twijn hebben meegedacht, met de architect van Topos architectuur & bouwkunde gesproken en inspraak gehad in de nieuwbouw. Ook de omwonenden zijn direct vanaf het begin bij de plannen betrokken. De gemeente is de bouwheer van het nieuwe pand, maar PIT draagt financieel ook bij.

Spelen en leren
Volgens Martijn Beekhof, directeur van ikc De Twijn, is het gebouw de vertaling van de missie en visie van PIT: “Je ziet het ontwikkelrecht van kinderen terug in alles. Van een klimwand tot netten in het gebouw en een ruim speelleerplein buiten om lekker te bewegen. Het kindcentrum heeft een flexibele indeling, zodat we de paneelwanden zo kunnen gebruiken als nodig is voor de speel- en leeractiviteiten voor de kinderen. Verder krijgen we voorzieningen om op het dak een natuurtuin aan te leggen. Voor de baby’s, dreumesen en peuters van het kinderdagverblijf komt er een knus buitenplein met een glazen wand voor het water en uitzicht op het groen. Op het gebied van cultuur is de trap in het gebouw direct ook een tribune waar de kinderen kunnen kijken naar optredens. Een deel van het plein blijft openbare ruimte, dus de kinderen uit de buurt zijn en blijven welkom.”

Met het oog op de energietransitie krijgt het gebouw geen gasaansluiting. Een warmtepomp en zonnepanelen op het dak zorgen voor een prettig binnenklimaat. Ook worden materialen, zoals speeltoestellen en bestrating, hergebruikt. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwbouw in januari 2021 opgeleverd en verhuist ikc De Twijn in de voorjaarsvakantie van de Pieter de Hoochplaats naar de Parallelweg.

Op de foto’s:
Wethouder Kraijo, Lieke, Liam en meester Marcel drukken op de rode knop en zetten zo de machine in werking voor de eerste paal van ikc De Twijn.

Wethouder Kraijo, Liam, Lieke en meester Marcel kijken hoe de eerste paal voor ikc De Twijn in de grond wordt geboord.

De kinderen nemen na de voorjaarsvakantie van 2021 hun intrek in het nieuwe kindcentrum.

Lees meer over:

de twijn ikc eerste paal
Deel dit bericht met je vrienden!