dinsdag 11 augustus 2020

Alles over Alblasserdam

Overgewicht onder de jeugd blijft stijgen

24 maart 2020 (door Hans Huisman)

ALBLASSERDAM - De meest recente cijfers van het CBS en de Jeugdmonitor zijn uit 2018, een jaar waarin 16 procent van alle kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar te kampen had met overgewicht. Onder enkel de jongvolwassenen lag dit percentage nog hoger. Van alle 18 tot 25 jarige heeft bijna een kwart overgewicht. Jongeren geven zelf vaak aan dat ze ontevreden zijn met hun gewicht.

Overgewicht ook in Alblasserdam problematisch
In Alblasserdam is overgewicht zowel onder kinderen als jongvolwassenen en volwassenen sterk aanwezig. Alblasserdam behoort tot de GGD-regio Zuid-Holland Zuid, waar maar liefst 51,9 procent van de volwassenen (19 jaar en ouder) te zwaar is. Dit ligt hoger dan het nationale gemiddelde van 48,9 procent.  Omdat kinderen nog in de groei zijn en langzaam volwassen worden is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het BMI voor volwassenen, niet één vaste waarde aan te wijzen om overgewicht te meten. Wel blijkt uit metingen van de Jeugdmonitor en de gemeente dat jongeren te zwaar zijn en in vergelijking met andere gemeenten weinig bewegen, een punt waarop veel te winnen valt.

Nationale Preventieakkoord getekend
Recentelijk is op landelijk niveau het Nationale Preventieakkoord getekend waarbij gemeente Alblasserdam zich ook aansluit. Dit Preventieakkoord wil van een gezonde levensstijl de norm maken, onder andere door zich te richten op het terugdringen van overgewicht, drankgebruik en roken. Om dit te bereiken is er samenwerking nodig waarbij in samenhang georganiseerd en gewerkt wordt. Zo hebben kinderen die uit een omgeving met schulden komen vaak meer kans om ook overgewicht te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze veel ongezond eten of niet op een sport zitten. In Alblasserdam zijn er verschillende initiatieven, waaronder een gezamenlijke aanpak voor de bestrijding van armoede. Vroeger waren er specifieke programma’s die gericht waren op het in beweging brengen van de jeugd wat direct bijdroeg aan een gezond gewicht, zoals Fitkids met aandacht voor een complete gezonde leefstijl waarbij ook de ouders werden betrokken.

Alblasserdam (nog) geen JOGG gemeente
Alblasserdam is nog geen JOGG gemeente. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht, een programma dat in bijvoorbeeld in Rotterdam wel al geïmplementeerd is. Recent trendonderzoek heeft uitgewezen dat het overgewicht onder Rotterdamse kinderen in heel de stad afneemt, terwijl de trend daarvoor stijgende was. JOGG kan dus de handvatten bieden om de stap te zetten naar een gezonde en fitte jeugd. JOGG legt niet alleen de focus op beweging maar ook op het belang van gezonde voeding. Ouders worden hier ook bij betrokken, want zij zijn tenslotte degenen die vaak bepalen wat er in het winkelmandje belandt en wat er op het menu staat. JOGG raad ouders dan ook aan om een aantal basisartikelen in huis te halen, van een grote wok of paella-pan waarin gemakkelijk gezonde maaltijden klaargemaakt kunnen worden tot verschillende kruiden om zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te koken. Het is vooral belangrijk om er thuis een gewoonte van te maken om samen gezond te eten en genoeg te bewegen en te sporten.

Lees meer over:

overgewicht
Deel dit bericht met je vrienden!