woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

Alblasserdam viert 75 jaar Vrijheid met 75 gesprekken

14 april 2020 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - Burgemeester voert 75 gesprekken over vrijheid. Gesprekspartners gezocht.

Alblasserdam herdenkt en viert 75 jaar vrijheid. Juist nu: van 4 - 11 mei 2020. Motto van deze 75
jarige herdenking in Alblasserdam is "75 jaar Samen Vrij". Aansluitend aan de dodenherdenking
op 4 mei begint burgemeester Jaap Paans een gespreksmarathon van tenminste 75 gesprekken.
Doel is om met Alblasserdammers te spreken die betekenis geven aan 75 jaar Vrijheid.

Bent u ouder dan 75, heeft u in Alblasserdam de bombardementen van 11 mei 1940 meegemaakt? Bent u jonger maar geboren in 1975, 75 maanden oud, woon je op nummer 75 of voelt u aanleiding tot een gesprek over Vrijheid, meld u aan.

Nederland viert op Bevrijdingsdag 5 mei 2020 dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Een dag eerder, op 4 mei op 2020 vindt in Amsterdam en in iedere andere gemeente de Nationale dodenherdenking plaats. 75 jaar Vrijheid krijgt in vele opzichten dit jaar extra betekenis. 2020 is een bijzonder herdenkingsjaar. Het laat na het uitbreken van de Coronacrisis een totaal nieuw licht schijnen op de betekenis van Vrijheid.

Stilstaan
Met alle beperkingen die het bestrijden van het coronavirus vraagt is het juist nu waardevol om extra stil te staan bij de betekenis van Vrijheid. Burgemeester Jaap Paans heeft daarom zijn agenda leeg gemaakt om van 4 mei 2020, 21.00 uur tot en met 11 mei 2020, 21.00 uur tenminste 75 gesprekken te voeren die hij wil delen met het brede publiek; met alle Alblasserdammers. De gesprekken worden live  of semi-live uitgezonden. Nadere informatie volgt.

Wilt u over het thema Vrijheid in gesprek met de burgemeester? Meld u dan aan via: 75jaarSamenVrij@gmail.com

Vrijheidsgesprekken
De Vrijheidsgesprekken vinden telefonisch of via videobellen plaats. Per gesprek wordt een blok van een uur tijd gereserveerd in de week van 4-11 mei 2020. Bij aanmelding graag drie verschillende voorkeurstijden aangeven verspreid over drie verschillende dagen tussen 4 mei 21.00 uur en 11 mei 21.00 uur. Dan is er de beste kans op een succesvolle match in de planning.

Naast deze uitnodiging aan alle Alblasserdammers nodigt de burgemeester ook zelf een aantal mensen uit voor deze gespreksmarathon, maximaal 75.

's Nachts
De periode van 4-11 mei 21.00 uur bevat 168 uren. Bij meer dan 100 aanmeldingen worden ook 's nachts gesprekken ingepland. De locoburgemeesters nemen dan op de ochtenden een aantal
gesprekken over, zodat de burgemeester per dag enige nachtrust kan inhalen.

Natuurlijk vieren we 75 jaar Vrijheid op aangepaste wijze, binnen de corona-gedragsregels en
zonder openbare samenkomsten. Nadere berichtgeving over Koningsdag en de viering van 75
jaar Samen Vrij volgt in de week van 22 april.

Deel dit bericht met je vrienden!