Pastorie aangewezen als gemeentelijk monument

11 december 2019 door Hennie van der Zouw
Pastorie aangewezen als gemeentelijk monument

ALBLASSERDAM - De pastorie aan Cortgene 6 is sinds kort een gemeentelijk monument. Het schildje dat bij deze status hoort werd onlangs aan de gevel bevestigd. Het aantal gemeentelijke monumenten staat nu op 25.

Vlaamse voorgevel
Met hulp van de Historische Vereniging en de Erfgoedcommissie zijn de kwaliteiten van het pand in beeld gebracht. Het huis, volgens de gevelsteen gebouwd in 1882, heeft een fraaie zogenoemde Vlaamse voorgevel die het pand status geeft. De deskundigen roemen ook het lijstwerk dat in stuc is gemaakt en het ijzeren hek dat de voortuin scheidt van het trottoir. De Protestantse Gemeente Alblasserdam, eigenaar van de pastorie, heeft aan dit besluit haar medewerking verleend en wil de pastorie graag in deze staat behouden.

Erfgoed beschermen
De gemeente vindt het belangrijk om het cultureel erfgoed te beschermen. Veel bijzondere gebouwen binnen het beschermde dorpsgezicht zijn aangewezen als beeldbepalend pand. Als een pand voldoende kwaliteiten heeft, kan de gemeente het aanwijzen als gemeentelijk monument.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.