Week tegen de kindermishandeling 2019 'Leren van elkaar'

15 november 2019 door Hennie van der Zouw
Week tegen de kindermishandeling 2019 'Leren van elkaar'

ALBLASSERDAM - In de week tegen de kindermishandeling (18 t/m 24 november) staat het thema "Leren van elkaar' centraal. Ouders, kinderen en professionals die geconfronteerd zijn met kindermishandeling, vertellen hun verhaal. Het doel hiervan is mensen bewust te maken van het feit dat kindermishandeling bestaat.

Ook is het bedoeld om professionals en vrijwilligers te informeren over hoe en waar zij bij signalen van kindermishandeling advies kunnen vragen en/of een melding kunnen maken.

Aandacht is noodzakelijk
De gemeente vindt het belangrijk dat ieder kind gezond en veilig kan opgroeien. Veiligheid is dan ook één van de onderwerpen die centraal staan binnen het jeugdbeleid Route22. Wethouder Dorien Zandvliet: "Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Zelfs een klein gebaar kan een groot verschil maken. Door te delen wat jij doet als je je zorgen maakt om een kind, moedig je anderen ook aan iets te doen."

Meldingen
In 2018 werden in Alblasserdam 124 meldingen van kindermishandeling gemaakt. In 2019 zijn er tot nu toe 130 meldingen gemaakt. Naast het maken van een melding van kindermishandeling, kan er ook advies worden gevraagd wanneer signalen van (mogelijke) kindermishandeling zich voordoen. Bij het vragen van advies wordt er dus nog geen melding van kindermishandeling gemaakt. In 2018 is er in Alblasserdam 88 keer advies gevraagd met betrekking tot signalen van kindermishandeling. In 2019 is er 92 keer advies gevraagd.

Gemeenteraad Alblasserdam
Ook de Alblasserdamse gemeenteraad vindt het belangrijk dat dit onderwerp aandacht krijgt. PvdA- raadslid René Zonnebeld heeft samen met steun van de ChristenUnie tijdens de raadsvergadering van oktober een initiatiefvoorstel ingediend over het organiseren van een interactief programma in de week tegen de Kindermishandeling. Dit voorstel werd gesteund door de gehele raad van Alblasserdam. In 2020 wordt invulling gegeven aan dit voorstel.

Heeft u vermoedens van kindermishandeling?
Iedereen kan als hij of zij zich zorgen maakt over een kind (eventueel anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Veilig Thuis heeft ook een website: https://www.veiligthuiszuidhollandzuid.nl/. Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 uur tot 21.00 uur)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.