Amerika scherpt visumregels aan

01 november 2019
Amerika scherpt visumregels aan

ALBLASSERDAM - Advertorial
De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo heeft aangekondigd dat Amerika de visumvereisten zal gaan aanscherpen voor Chinese functionarissen. Reden hiervoor is de behandeling van China jegens de Oeigoeren. Deze moslim-minderheid in China wordt volgens verschillende berichten sterk onderdrukt door de Chinese overheid.

Geen visum én geen ESTA
De nieuwe visumregels treffen hoge Chinese functionarissen en leden van de Chinese Communistische partij. Chinese reizigers naar Amerika zijn gedwongen een visum aan te vragen, daar het land geen onderdeel uitmaakt van de zogeheten Visa Waiver Program. Hierdoor is het niet mogelijk voor Chinese reizigers om een ESTA aan te vragen. Dit is in tegenstelling tot landen als Nederland en België, die wel onder deze mantel vallen. Voor reizigers uit deze landen is een ESTA aanvragen dan ook de makkelijkste manier om naar Amerika te reizen. Pompeo’s aankondiging is dan ook een extra harde klap voor deze Chinese functionarissen. Zij kunnen én geen visum én geen ESTA aanvragen. Amerika is dus een gesloten deur voor hen.

Onderdrukking van Oeigoeren
China komt onder steeds grotere internationale druk te staan om de onderdrukking van de Oeigoeren te stoppen. De Oeigoeren zijn een moslim minderheid in de Chinese westelijke provincie Xinjiang. De afgelopen jaren is China begonnen met een grootschalige operatie om de provincie ‘veilig te stellen’. Een belangrijk deel van deze veiligstelling is het arresteren en vastzetten van de Oeigoeren, een etnische groep die China als problematisch beschouwt. Volgens de Verenigde Naties zitten er ondertussen meer dan een miljoen Oeigoeren vast onder erbarmelijke omstandigheden. China houdt stug vol dat het om onschuldige ‘heropvoedingskampen’ gaat.

Uiterst repressieve campagne
Staatssecretaris Pompeo riep China op om de “uiterst repressieve campagne” die het heeft ingevoerd te stoppen. Volgens Pompeo zijn niet alleen de Oeigoeren het doelwit van de Chinese overheid, maar ook Kazakken, Kirgizische moslims and andere moslim minderheden worden structureel door China als doelwit beschouwd. Verder riep Amerika China op de gevangen minderheden vrij te laten. China blijkt niet onder de indruk van Pompeo’s harde taal. In een verklaring zei de woordvoerder voor de minister van Buitenlandse Zaken dat de “zogenaamde mensenrechten problemen” niet bestaan, en dat de VS simpelweg een excuus zoekt om zicht te mengen in de binnenlandse zaken van China.

Amerikaanse visum steeds riskanter
Het is niet de eerste keer dat Amerika in het nieuws komt met betrekking tot haar visumsysteem. Het lijkt vaak het eerste middel waar het land naar grijpt als er internationale problemen ontstaan. Zo waren de regels al flink aangescherpt na 11 September, en in de jaren daarna is het verkrijgen van een Amerikaanse visum alsmaar moeilijker geworden. Om geallieerde landen wat tegenmoet te komen heeft Amerika dan ook het ESTA systeem ingevoerd. Voor landen die onder het Visa Waiver Program (Visum Vrijstelling Programma) vallen is een visum helemaal niet meer nodig, maar voldoet een ESTA. Dit privilege wordt niet aan ieder land verleend en zelfs enkele bevriende landen, zoals Polen, vallen soms buiten de boot. Het visum systeem van Amerika blijft een sterke middel aan de onderhandelingstafel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.