‘Steeds weer streven naar nog beter’

30 augustus 2019 door Hennie van der Zouw
‘Steeds weer streven naar nog beter’

ALBLASSERDAM / ZWIJNDRECHTSE WAARD - Met ingang van 1 september 2019 heeft PIT kinderopvang & onderwijs een nieuwe kwaliteitsfunctionaris: Janneke Blokland. Zij volgt Maud Roebroek op die van haar pensioen gaat genieten.

Beiden hebben pedagogiek gestudeerd. Maud Roebroek deed dat aan de Universiteit Utrecht waar ze haar master orthopedagogiek haalde. Begin jaren ’90 volgde ze een postdoc kinderopvang. Janneke Blokland rondde in 2018 haar master preventieve jeugdhulp & opvoeding aan de Universiteit van Amsterdam af en maakte deel uit van een onderzoeksgroep naar pedagogische kwaliteitsverbetering binnen de Nederlandse kinderopvang. Bij PIT gaat ze de functie van kwaliteitsfunctionaris combineren met haar werk als pedagogisch en VVE-coach en lid van het PIT pedagogisch panel.

Breed ontplooien
Maud Roebroek kwam op 1 januari 1995 in dienst bij de SKZ, een van de voorlopers van PIT kinderopvang & onderwijs. Ze leidde het gastouderbureau en was als kwaliteitsfunctionaris verantwoordelijk voor het pedagogisch beleid en kwaliteit: “In die bijna 25 jaar is er veel veranderd. Eind 2002 waren we een van de eerste Nederlandse kinderopvangorganisaties die voldeed aan het HKZ-kwaliteitssysteem volgens ISO 9001: 2000. Die certificering behalen was pittig. Deze behouden vroeg nog meer inspanning, maar het is ons al die jaren gelukt. Ook nu we kwaliteit binnen onze kindcentra integraal organiseren, blijven we steeds weer streven naar nog beter. Alleen zo kunnen we het ontwikkelrecht van kinderen waarmaken.”

Ze benadrukt dat er naast een pedagogische ook een juridische kant aan het werk van kwaliteitsfunctionaris zit met alle wet- en regelgeving en de controles van de GGD en de onderwijsinspectie. “Die combinatie maakt het een boeiende baan. Er is altijd een hoop te doen, maar de kern is de betrokkenheid van de PIT’ers bij ieder kind, in de kinderopvang en het onderwijs. Waaraan heeft het kind behoefte en wat kunnen wij als PIT bieden? Dat geldt ook voor de oudere bso-kinderen. Ze lijken vroegwijs, maar hebben nog lang iemand nodig om hun verhaal bij kwijt te kunnen en steun van te krijgen en kunnen bovendien extra ontwikkelkansen krijgen op onze bso. Wat ik vooral ga missen? De sociale omgeving, het nadenken over de toekomst en het ontwikkelen van nieuwe dingen. Daarom wil ik vrijwilligerswerk gaan doen. Zingeving, uitdaging en inspiratie houden je jong. Ik ga niet meer leren voor een diploma, maar wil me wel breed blijven ontplooien.”

Op de foto: Kwaliteitsfunctionaris van PIT kinderopvang & onderwijs Maud Roebroek (rechts) gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Janneke Blokland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.