Hevige stankoverlast door tanklekkage aan Edisonweg: 'Gezondheidsrisico nihil'

09 februari 2019
Hevige stankoverlast door tanklekkage aan Edisonweg: 'Gezondheidsrisico nihil'

ALBLASSERDAM - Er is een hevige stankoverlast afkomstig uit een tank van een bedrijventerrein aan de Edisonweg in Alblasserdam. Hulpverlening wordt opgezet.

Vanwege de enorme stank en de grootte van het gebied wat last heeft van de stank is er om 8.25 uur vanuit de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een NL-alert uitgegaan. Er wordt onderzoek gedaan om de juistheid van de inhoud van de tank weer te kunnen geven.

Advies blijft ramen en deuren sluiten indien u last heeft van de stank heeft.

Update 9:15 uur: Meetploegen brengen de verspreiding van de stof in kaart. Op 400 meter afstand, in de wind vanaf de tank, wordt de stof al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm. Er komen klachten binnen tot voorbij Utrecht.

Er wordt een opvanglocatie geopend bij cultureel centrum ‘De Landvast’, voor diegenen die in verband met de stankoverlast niet in hun huis kunnen blijven.

Update 9:47 uur: De brandweer zet een ‘waterscherm’ in: door water door de stank te spuiten wordt de stank hopelijk verminderd.

Update 10:00 uur: Iets na tien uur is in de omgeving van Alblasserdam een NL-Alert verstuurd. Hierin wordt gezegd dat het gezondheidsrisico van de stof nihil is. Wel kan de stank leiden tot overgeven of misselijkheid.

Update 12:25 uur: Zelfs uit Twente en Groningen komen klachten over de stank....

Update 14:00 uur: Bij het incident in Alblasserdam is er een stof vrijgekomen die vanaf zeer lage concentraties stankoverlast geeft. De brandweer en het RIVM hebben vastgesteld dat alleen op incident-locatie meetbare concentraties van stoffen zijn vrijgekomen met een gering gezondheidsrisico. 'We verwachten daarom buiten het gebied geen gezondheidsklachten. Wel kan het zo zijn dat u klachten krijgt door de sterke geur, die lijkt op een rubber- of gaslucht.

Klachten die passen bij geurhinder zijn hoofdpijn en misselijkheid. Misselijkheid kan ook leiden tot braken. Indien u een allergie heeft voor geurstoffen kunt u mogelijk een tijdelijke verergering van uw allergische klachten merken. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisartsenpost. Zoek een plek op waar de stank beperkt is om de klachten te bestrijden, zoals binnenshuis.

De geurwolk trekt momenteel over Nederland, en zal gedurende de komende uren wegtrekken. Wij raden u aan ramen en deuren open te zetten en uw woning te ventileren als de stank is weggetrokken uit uw omgeving.'

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.