De Souburghse Molen wordt draaivaardig gerestaureerd

02 mei 2017
De Souburghse Molen wordt draaivaardig gerestaureerd

ALBLASSERDAM - De heer T.C. van Gelder, vicevoorzitter van de Molenstichting Simav, schetste tijdens de AB-vergadering van de Molenstichting in het kort de voortgang, om te komen tot de restauratie van de Souburghse Molen te Alblasserdam.

Spreker zei dat de gesprekken over restauratie en financiering weer waren opgepakt. “De gemeente Alblasserdam is thans bereid te beslissen over een raadsvoorstel voor de benodigde financiën en bij SIMAV is men bezig met het aanpassen van het bestek. De molen wordt draaivaardig gerestaureerd.

De aanvankelijke eis om de molen ook weer maalvaardig te maken is vervallen. Het is niet mogelijk gebleken om het werk binnen de door de provincie Zuid-Holland gestelde termijn gereed te hebben, waardoor een toezegging voor provinciale subsidie van € 150.000,00 is vervallen, “aldus de voorzitter.

SIMAV heeft daarop de handreiking gedaan de molen alleen draaivaardig te laten restaureren, mits de gemeente Alblasserdam de financiën zou regelen. AB-lid Kraijo (wethouder van Alblasserdam) antwoordde dat hierover geen discussie meer zal plaatsvinden. De gemeenteraad van Alblasserdam zou in zijn vergadering van eind mei een beslissing nemen over de voortgang van de restauratie.

Voorzitter Van Gelder stelde dat bij een maalvaardige restauratie vooraf sprake zou moeten zijn van een archeologisch onderzoek. Dat zou heel veel tijd, geld en moeite kosten. Om het proces weer op gang te krijgen is besloten nu alleen volledig draaivaardig te restaureren. De gemeenteraad van  Alblasserdam zou in zijn vergadering van eind mei een beslissing nemen over de voortgang van de restauratie.

Tot zover dit fragment uit de Nieuwsbrief van Molenstichting SIMAV uit mei 2017.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.