Museum 40-45: Onderzoek naar vrouwen in het verzet in de Drechtsteden - na publicatie 35 namen - gaat door
DRECHTSTEDEN - Het onderzoek naar vrouwen in het verzet gaat door. Het museum 40-45 hoopt de komende tijd nog meer namen en meer gegevens binnen te krijgen op weg naar een tentoonstelling in 2025. Het is steeds meer duidelijk, dat vrouwen koeriersters werden genoemd als dekmantel in de oorlog.Veel vrouwen deden veel meer dan dat, aldus museum-voorzitter Ed Vermeulen..
(eerder bericht op 8 maart)
DRECHTSTEDEN - Het museum 40-45 Dordrecht heeft op internationale wereldvrouwendag de namen bekend van 35 vrouwen die in de oorlog betrokken waren bij het verzet. Het gaat daarbij vooral om de regio Drechtstreek. (namenlijst onderaan artikel).
Op de lijst van 35 namen, woonden veertien vrouwen in 1940-1945 in Dordrecht. Vijf vrouwen kwamen uit Alblasserdam. Uit Zwijndrecht komen vier namen. Daarnaast worden Barendrecht, Groot-Ammers, Hendrik-Ido-Ambacht, 's-Gravendeel en Sliedrecht genoemd. Het valt op dat er geen naam bij staat van een verzetsstrijdster uit Papendrecht. Het museum heeft uit die plek nog geen melding gekregen.
De rol van vrouwen in het verzet is jarenlang onderbelicht geweest. Voorzitter Ed Vermeulen wil er namens het museum meer aan gaan doen en richt zich op een expositie in 2025. Dan is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Hij gaat ook lezingen geven namens het museum en de Ontmoetingskerk in Sterrenburg heeft hem al geboekt voor woensdagmorgen 17 juli.
In 2018 zette het museum in Aalten ook al vrouwen in het verzet op de kaart, zoals tante Riek uit Winterswijk. Dat gebeurde met medewerking van historicus dr. Ad van Liempt. Tijdens een lezing in de Wilhelminakerk benadrukte Van Liempt in oktober 2021 al dat vrouwen in het verzet meer aandacht verdienen. Hij noemde de omschrijving dat een vrouw koerierster was in de oorlog nadrukkelijk een dekmantel.
Op weg naar 2025 heeft Vermeulen ervoor gekozen om op Wereldvrouwendag 2024 een tussenstand te geven. Hij hoopt dat aandacht voor de namen nieuwe namen oplevert en voor meer gegevens zorgt over de vrouwen die zijn gevonden. Het museum zal komend jaar ook lezingen verzorgen om vrouwen in het verzet. Voorzitter Ed Vermeulen is al geboekt voor woensdag 17 juli in de ochtend in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg.
Lenie Dicke
Na de oorlog kreeg Lenie Dicke als koerierster wel direct bekendheid. Het huis van haar ouders aan de Prinsenstraat was door de bezetters in brand gestoken, nadat zij door het verzet uit de gevangenis aan de Doelstraat was bevrijd. Aandacht voor haar leidde in de loop van de tijd langzaam tot meer vrouwen uit het verzet. Voor hun inzet werd vaak de naam koerierster gebruikt. Dat bleek vaak een dekmantel voor meer verzet te zijn in Dordrecht en regio.
Voorzitter Vermeulen spreekt door het aantal van 35 vrouwen te kunnen noemen over ,,een ontdekking, die onze verwachtingen overtreft. Dit betekent dat we nu de mogelijkheid hebben om veel dieper te kunnen graven in de geschiedenis en de verhalen van deze vrouwen. We erkennen echter dat er nog veel meer gegevens moeten worden nagezocht. Daarom roepen wij het publiek op om ons hierbij te helpen."
Realistisch
Met de overweldigende hoeveelheid nieuwe informatie heeft het museum realistisch nagedacht over de volgende stappen. Als gevolg daarvan kondigt het Museum 40-45 Dordrecht met trots aan dat ze zich nu richten op de organisatie van een speciale expositie gewijd aan vrouwen in het verzet.
Deze tentoonstelling, gepland voor 2025, zal een eerbetoon zijn aan de ongeziene heldinnen die een cruciale rol speelden tijdens een van de meest uitdagende periodes in de geschiedenis.
Op de begraafplaats de Essenhof werd op Wereldvrouwendag 2022 het Lenie Dickepad onthuld door wethouder Chris van Benschop. Dit jaar zal ook een dubbelpad op de Essenhof worden genoemd naar Diet en Jan Kroos. Diet werd in 1924 geboren en dat is 9 mei honderd jaar geleden.
Publiek
De voorzitter benadrukte dat reacties van het publiek zeer welkom zijn. "De vrouwen en misschien nog meer dan de 35 die we hebben ontdekt, verdienen het om niet vergeten te worden. Samen kunnen we hun nalatenschap eren en de geschiedenis completer maken.
Publiek is ook welkom in het museum aan de Nieuwe Haven in Dordrecht met informatie.
Over Museum 40-45 Dordrecht:
Het Museum 40-45 in Dordrecht is gewijd aan het behouden en delen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor de rol van vrouwen in het verzet. Het museum streeft ernaar om de verhalen van moed en opoffering levend te houden voor toekomstige generaties.
DE NAMEN
Hierbij een update van de vrouwen in het verzet.