dinsdag 26 oktober 2021

Alles over Alblasserdam

Bestuurscrisis: SGP stapt uit coalitie wegens toeristenbusje dat op zondag rijdt

1 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ALBLASSERDAM – De SGP heeft zich vandaag teruggetrokken uit de coalitie van PvdA en CDA. De reden is dat de shuttlebus tussen het transferium en Kinderdijk ook op zondag gaat rijden. Dat botst met het beginsel van de zondagsrust dat voor de staatkundig gereformeerden principieel is. Coalitiepartners PvdA en CDA betreuren het principiële besluit van SGP, maar respecteren dit wel.

PvdA en CDA zijn voorstanders van een shuttledienst die ook op zondag operationeel is. In een persbericht noemen de coalitiepartijen twee voordelen. “Enerzijds wordt de druk op de dijk verminderd, anderzijds komt het de rust en leefbaarheid op zondag in Alblasserdam en Kinderdijk ook ten goede. Het aangenomen besluit biedt Alblasserdam ook de mogelijkheid de stroom aan toeristen beter te reguleren.”

SGP: “Zondagsrust is principieel punt”
De SGP ziet de zondagsrust als principieel punt. “De zondag is Gods dag die aan Hem gewijd is”, verduidelijkt SGP-fractievoorzitter Jaco Brand in een persbericht. Verder stelt hij dat het besluit in strijd is met eerder gemaakte afspraken over het voorkomen van nieuwe activiteiten op zondag. “Wij hebben daar de afgelopen tijd intensief in coalitieverband over gesproken en ook de consequenties duidelijk gemaakt, als de afspraak zou worden geschonden”. Omdat de SGP afziet van verdere coalitiedeelname, zal haar wethouder, Peter Verheij, vertrekken uit het college. Peter is elf jaar wethouder geweest in Alblasserdam.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!