woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (07)

18 mei 2020

ALBLASSERDAM - Beste Alblasserdammers, langzaamaan krijgen we steeds meer vrijheden terug. En over vrijheid heb ik de afgelopen week gesprekken gevoerd, veel gesprekken: 75 over 75 jaar vrijheid en de betekenis daarvan.

Het leverde mooie gespreksstof op met prachtige, verdrietige en waardevolle verhalen. De jongste deelneemster was 8 en de oudste was 91 jaar oud. We kunnen nu verhalen optekenen voor de geschiedenis van Alblasserdam, zodat deze niet verloren gaan.

Bombardement 11 mei 1940 herdacht
Een andere betekenisvolle datum voor Alblasserdam was 11 mei 1940. Die dag werd ons dorp, vooral het centrum en omgeving, vier keer gebombardeerd wat vele verwoestingen aanrichtte. Bij deze bombardementen kwamen 28 Alblasserdammers om. Afgelopen maandag 11 mei hebben wij die dag uit 1940 op een passende manier herdacht. Inwoner Edgar Veen was de initiatiefnemer en oprichter van het platform 11mei1940.nl. Via een virtuele tour kun je door het getroffen Alblasserdam van toen een wandeling maken. Als lichtpunt en als baken voor Alblasserdam.

Moodfilm 75 jaar Vrijheid
Op 11 mei ging de Moodfilm 'Alblasserdam ons baken, 75 jaar vrijheid' online met prachtige beelden over herdenken en vieren. Ik wil nogmaals alle deelnemers aan de gesprekken, de makers van de virtuele tour en de Moodfilm en iedereen die zich hier belangeloos voor heeft ingezet hartelijk bedanken!

Vrijheid terugverdienen
De vrijheden waarnaar we tijdens deze coronaperiode allemaal verlangen krijgen we niet zomaar terug  Ik begrijp dat we er allemaal wel aan toe zijn. Maar zoals ik al vaker aangaf, we zijn er nog niet. We zitten in een overgangsfase en zullen nog langere tijd moeten leven met dit virus. Een besmettelijk en gevaarlijk virus waar nog geen vaccin voor is. Wat wij kunnen doen is ervoor zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid! En als we dat voor ogen houden zullen we steeds meer vrijheden kunnen terugverdienen. Dat gaat niet in éen keer, maar  stap voor stap.

Begrip en respect
Wat ik helaas ook waarneem is dat we elkaar soms verbaal, bijvoorbeeld in de supermarkt of op social media de maat nemen. Ik begrijp dat totaal niet, want juist nu in deze moeilijke omstandigheden is het belangrijk dat we begrip voor elkaar tonen en respect voor elkaar hebben. Of in ieder geval met elkaar praten in plaats van elkaar uitmaken voor van alles en nog wat. Daar wordt ons dorp uiteindelijk mooier van. Onze hoogste prioriteit is en blijft immers het terugdringen van het coronavirus. Want we willen allemaal dat die tweede golf ons bespaard blijft, toch?!

Vermijd drukte
Over het algemeen gaat het goed in het dorp met 1,5 meter afstand houden. Maar afgelopen weekend was het toch weer drukker op sommige plekken in het dorp, zoals bij Makado, Hornbach en de Kortlandse Kade. Ik snap best dat we erop uit willen als het mooi weer is. Maar mensen, laten we ons gezonde verstand blijven gebruiken, zoek de drukte alstublieft niet op. Doe de boodschappen alleen en maak er geen uitje van! De boetes die uitgedeeld kunnen worden zijn niet mals, het gaat om een bedrag van € 400,--. Dat kunnen we voorkomen door ons te houden aan de maatregelen.

Basisscholen
Inmiddels zijn de (basis)scholen weer begonnen. Leraren, ouders en kinderen zijn opgelucht. De scholen hebben de afgelopen weken ongelofelijk hard hun best gedaan om deze opening in goede banen te leiden. En dat werpt zijn vruchten af. Ouders komen niet op het schoolplein of in het schoolgebouw en de 1,5 meter afstand houden zij goed aan. Ook constateer ik dat kinderen zoveel mogelijk zelfstandig naar school gaan.

Buiten sporten
Het buiten sporten breidt zich steeds meer uit nu ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan bewegen en sporten op 1,5 meter. Dat maakt veel mensen blij.
Initiatieven

Deze periode zie ik ook steeds meer mooie initiatieven ontstaan en ook veel creativiteit. Bijvoorbeeld de balkongym voor de bewoners van de Kraanbaan, georganiseerd door het ABC-team en de SWA (Stichting Welzijn Alblasserdam) met veel enthousiaste deelnemers. Daarnaast zie ik ook steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan tussen binnen- en buitensportclubs. En sportscholen die nu nog dicht zijn, geven bijvoorbeeld buiten op afstand bootcamps.
Beste mensen, ik weet dat het wat vraagt van ons allemaal maar houd vol en steun of help elkaar waar nodig. Die betrokkenheid bij elkaar is waar ons dorp sterk in is en waar ons college trots op is!

Hartelijke groet,

Uw burgemeester
Jaap Paans

Lees meer over:

burgemeester corona bijpraten
Deel dit bericht met je vrienden!