vrijdag 7 mei 2021

Alles over Alblasserdam

Coronacrisis leidt tot 21 procent meer werklozen in ons dorp

4 mei 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ALBLASSERDAM – De coronacrisis heeft vorig jaar hard toegeslagen in ons dorp. Zo is het aantal werklozen met 21 procent gestegen ten opzichte van eind 2019. Daardoor zijn er nu zo’n 350 Alblasserdammers zonder werk. Eind 2019 ging het om 290 dorpsgenoten, waaruit blijkt dat de werkloosheid aanzienlijk is toegenomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het bureau wijt de stijging aan de coronacrisis.

Niet alleen in ons dorp, maar ook in buurgemeentes liep het aantal werklozen snel op, meldt het CBS. Grootste stijger is Hendrik-Ido-Ambacht waar de werkloosheid met 20 procent gestegen is. Zo telde het Waaldorp eind 2019 nog 781 werklozen, maar nu zo’n 937. Andere grote stijger is buurgemeente Molenlanden met een toename van 17 procent werklozen. In gemeente Zwijndrecht is de stijging met 11 procent daarentegen veel kleiner.  

Bijwerking coronamaatregelen
Het CBS wijt de stijgende werkloosheid aan de preventiemaatregelen tegen het coronavirus. Zo zag het bureau tijdens de ‘intelligente lockdown’ een scherpe daling van het aantal vacatures. In de zomer van 2020 werden de maatregelen versoepeld, waarna het aantal vacatures weer steeg. Na de harde lockdown in november zag het CBS echter weer een afname van arbeidsplaatsen. Eind 2020 waren er 210.000 openstaande vacatures in ons land, 25 procent minder dan een jaar eerder. De coronacrisis heeft dus toegeslagen op de arbeidsmarkt.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!