dinsdag 7 december 2021

Alles over Alblasserdam

ds. Joannes Beukelmanschool ontvangt verlenging van keurmerk 'afvalvrije school'

5 oktober 2021

ALBLASSERDAM - Als eerste school in Alblasserdam heeft de ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weversstraat, donderdag 30 september de verlenging van het keurmerk 'afvalvrije school' ontvangen.

Op donderdag 30 september 2021 kreeg de ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weversstraat, officieel de verlenging van het keurmerk 'afvalvrije school'. De school kreeg deze uit handen van wethouder Arjan Kraijo en de heer Jan Bredewold, voorzitter van stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof). Ook 'Koos de vuilnisman' was aanwezig.

Jarenlange inzet
Al sinds 2015 is de school bezig om afvalvrij te worden. In 2017 werd het keurmerk voor het eerst uitgereikt. De stichting VAnG toetst of een school in aanmerking komt voor het keurmerk 'afvalvrije school'. Zo moet er zo min mogelijk restafval overblijven door goed te scheiden en is er geen centrale restafvalcontainer meer. Ook nemen de kinderen geen pakjes mee naar school, maar maken ze gebruik van een afwasbare broodtrommel en drinkbeker. Verder is er een milieuteam dat het concept 'afvalvrije school' onder de aandacht blijft houden.

Elk jaar komt docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma als het typetje 'Koos de vuilnisman' les geven aan een bovenbouwgroep. Ook gaat hij alle groepen kort langs met een milieutip of rap. Het keurmerk is Benelux geregistreerd en gecertificeerd.

De Beukelmanschool heeft de toets dus wederom succesvol doorstaan. De school heeft zelfs een kleine milieustraat in huis. Naast het correct scheiden van GFT, PMD, papier en rest, zamelen leerlingen en hun ouders batterijen, frituurvet, pennen, stiften, correctiepennen, lijmpotten, cartridges, toners, mobiele telefoons en oude/versleten kleding/schoenen in.

Wethouder Arjan Kraijo feliciteerde de ds. Joannes Beukelmanschool met de verlenging van het keurmerk. "Het keurmerk behalen was al een hele prestatie, maar het ook behouden is niet vanzelfsprekend. De school, de leerlingen en hun ouders hebben goed hun best gedaan. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren bewust te worden dat bijna al het 'afval' herbruikbaar materiaal is. De jeugd heeft immers de toekomst.

 

 

Foto 1: (Onder) Door een sticker op het bordje aan de gevel te plakken maakt wethouder Arjan Kraijo duidelijk dat het keurmerk 'afvalvrije school' is verlengd. Locatiedirecteur van de school Dirk van Elzelingen houdt de trap vast.

Foto 2: (Boven) Van links naar rechts: Jan Bredewold van Stichting VAnG, Dirk van Elzelingen, directeur van de Beukelmanschool locatie Weversstraat, wethouder Arjan Kraijo, een medewerker van de stichting VAnG en 'Koos de vuilnisman'.

Deel dit bericht met je vrienden!