vrijdag 30 juli 2021

Alles over Alblasserdam

Eikenprocessierups of spinselrups?

18 juni 2021

ALBLASSERDAM - Op het eerste oog kunnen nesten van de eikenprocessierups en de spinselrups op elkaar lijken. Toch zijn er verschillen.

  • De eikenprocessierups zit alleen in eikenbomen (in uitzondering kunnen ze ook in naastgelegen bomen terecht komen door verspreiding na hevige regenval). De spinselrups juist niet.
  • De nesten van de eikenprocessierups zijn over het algemeen veel kleiner. De nesten van de spinselrups zijn meer uitgerekt met lange witte draden. Deze nesten kunt u veel beter zien.
  • Het zijn ook twee heel verschillende beestjes. De eikenprocessierups kan erge gezondheidsklachten veroorzaken. De eikenprocessierups is daarom een plaagdier. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om plaagdieren te bestrijden. De spinselrups kan wel overlast geven maar vormt geen gevaar voor de gezondheid. Wij bestrijden de spinselrupsnesten daarom ook niet.

Bekijk de kaart met alle eikenbomen in beheer van de gemeente. Vanuit daar kunt u ook direct melding maken van een eikenprocessierupsnest.

Lees in dit bericht meer over wat wij doen aan de bestrijding van de eikenprocessierups.

 

Kopfoto: Afbeelding nest eikenprocessierups

Afbeelding hieronder: nest spinselrups

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!